Preferences
WIHO'S PORTAL
X
 • Acteur Kevin Spacey aangeklaagd voor aanranding in Engeland

  De Amerikaanse acteur Kevin Spacey wordt in het Verenigd Koninkrijk vervolgd voor het aanranden van drie mannen. Volgens de Britse politie gaat het om in totaal vier aanklachten. De acteur wordt er ook van beschuldigd iemand te hebben aangezet tot seksueel misbruik inclusief penetratie zonder instemming van de ander, meldt justitie in Londen.

  De incidenten zouden hebben plaatsgevonden in Londen tussen maart 2005 en augustus 2008 en in het westen van Engeland in april 2013. De aanklachten volgen op een politieonderzoek.

  Spacey is de afgelopen jaren meermaals beschuldigd van seksueel wangedrag en aanranding. De acteur raakte in 2017 in opspraak omdat hij in 1986 de acteur Anthony Rapp zou hebben aangerand. Dat zou zijn gebeurd toen de destijds 14-jarige Rapp bij Spacey op een feestje was.

  Eerste grote rol

  Met de beschuldiging van Rapp kwam een voorlopig einde aan de succesvolle carrière van de 62-jarige Spacey. Hij bood Rapp nog excuses aan, maar toen er meer beschuldigingen van seksueel wangedrag volgden, kreeg Spacey een tijd lang geen werk meer aangeboden.

  Tot een veroordeling kwam het tot dusver niet. De zaak van Rapp strandde in de rechtszaal en een aanklager in Massachusetts liet de aanklacht van een man over handtastelijkheden door Spacey vallen wegens gebrek aan bewijs.

  Kort geleden werd bekendgemaakt dat Spacey in de film 1242 - Gateway to the West speelt, zijn eerste grote rol sinds de beschuldigingen.

 • Veel wisselingen van de wacht op de radio, wat is er aan de hand?

  De radiowereld is in beweging: meerdere bekende programma's zijn gesneuveld of verdwijnen binnenkort. Vooral bij NPO 3FM en Radio 538 lijkt het te rommelen.

  Na ingrepen bij programma's van 538-dj Frank Dane en 3FM-presentatoren Sander Hoogendoorn en Frank van der Lende ervaren nu ook Coen Swijnenberg en Sander Lantinga van Radio 538 dat er hard wordt gesnoeid in hun radio-uren. Gisteren werd bekend dat de frequentie van hun Coen en Sander Show wordt teruggeschroefd van vijf dagen naar één dag in de week.

  "Verandering van spijs doet eten", duidt radiodeskundige Sieb Kroeske de wijzigingen. Hij zegt het sowieso al bijzonder te vinden dat Coen en Sander het programma zo lang hebben gedaan. Het duo startte in 2006 met de show bij NPO 3FM. In 2015 stapten ze over naar Radio 538.

  "Er komt een moment dat de populariteit van een zender verandert, en dan wil je iets doen om dat te verbeteren. Dat gaat soms ten koste van de dj's, zegt Kroeske. "Een lichte verandering in de programmering kan in principe al tot verandering leiden."

  Steeds minder luistertijd voor 3FM en 538

  De luistercijfers van de twee zenders waar nu de meeste veranderingen worden doorgevoerd - NPO 3FM en Radio 538 - lopen al jaren terug. Waar 538 de lijst vijf jaar geleden nog aanvoerde met een marktaandeel van 12,2 procent, had de commerciële radiozender dit voorjaar nog maar 8,3 procent van de markt in handen.

  Ook 3FM heeft te maken met kelderende luistercijfers. Momenteel heeft de publieke zender zo'n 2,2 procent van de markt in handen, de helft minder dan vijf jaar geleden en nog slechts een kwart van het 3FM-marktaandeel in 2012.

  In onderstaande grafiek zijn de schommelingen goed te zien. De cijfers zijn afkomstig uit het Nationaal Luisteronderzoek (NLO) van maart-april van ieder jaar:

  NPO Radio 2 en Qmusic bedienen samen bijna een kwart van het radiopubliek, waarbij de publieke radiozender net iets populairder is dan zijn commerciële concurrent: NPO Radio 2 had in maart en april een marktaandeel van 12,5 procent, op de voet gevolgd door Qmusic met 12,1 procent.

  Overigens zeggen de percentages niet alles over het aantal absolute luisteraars. Het marktaandeel wordt berekend door te kijken naar de luistertijd: hoe langer mensen naar een bepaald radiostation luisteren, hoe hoger het marktaandeel van die zender is.

  Top 2000 en Edwin Evers

  Dat NPO Radio 2 en Qmusic er vooralsnog wél in slagen om hun marktaandeel vast te houden of zelfs te vergroten, hangt volgens kenners met meerdere dingen samen.

  Zo heeft NPO Radio 2 de Top 2000, die weliswaar alleen in de kerstperiode wordt uitgezonden maar waarop de zender de rest van het jaar kan teren, zegt mediadeskundige Ron Vergouwen. Verder heeft de publieke radiozender een ijzersterke programmering, vindt hij.

  Qmusic vaart wel bij de concurrentiestrijd met Radio 538, zien Vergouwen en radiokenner Kroeske. De zender heeft volgens hen vooral geprofiteerd van het vertrek van 538-dj Edwin Evers eind 2018, die een zeer succesvolle ochtendshow had.

  "Evers is een radiomaker die je maar eens in de 25 of zelfs 50 jaar meemaakt", zegt Vergouwen. "Iemand die in zijn eentje de flow van een heel station kan bepalen. Toen hij wegging bij 538, kwam het hele radiolandschap in beweging en daar is Qmusic op ingesprongen met een eigen geluid. Ondertussen bleef Radio 538 doen wat ze altijd deden."

  Qmusic heeft nu met de ochtendshow van Mattie en Marieke een populair programma dat als vlaggenschip dient voor de hele zender, zegt Vergouwen. Dat betekent volgens hem overigens niet dat het tij niet weer kan keren, al zal dat niet van de ene op andere dag gebeuren.

  "Radio is slow business. Maar een eerste stap is wel gezet, nu Qmusic-programmadirecteur Dave Minneboo binnenkort terugkeert bij Talpa Network Radio, waar 538 en Veronica onder vallen."

  Toegevoegde waarde

  Hoe NPO 3FM en Radio 538 de recent geschrapte programma's gaan invullen, is nog niet duidelijk.

  Mediadeskundige Vergouwen is benieuwd wat ervoor in de plek komt. "Radio staat tegenwoordig onder druk. Er gaat luistertijd verloren aan onder andere podcasts en video's. En radio-dj's kunnen niet zomaar een muzieklijst opzetten, want dan kunnen luisteraars net zo goed Spotify gebruiken. Door die toevoegde waarde zijn dj's belangrijker dan ooit, maar niet iedereen heeft dat in zich."

 • Oud-Brandpunt-verslaggever en tv-persoonlijkheid Willibrord Frequin (80) overleden

  Journalist Willibrord Frequin (80) is overleden, meldt zijn familie aan persbureau ANP. Hij werkte in de jaren 70 en 80 als reporter bij het actualiteitenprogramma Brandpunt van de KRO en had later bij RTL en SBS eigen tv-programma's.

  Frequin leed aan de ziekte van Parkinson. De presentatie in februari van een boek over zijn leven was een van Frequins laatste publieke optredens. Toen was al duidelijk hoe broos zijn gezondheid was.

  Bekijk hieronder een fragment uit De week van Willibrord.

  De in 1941 in Arnhem geboren Frequin maakte al vroeg kennis met de journalistiek; zijn vader was lange tijd hoofdredacteur van het dagblad De Gelderlander. Omdat het op school niet erg wilde lukken werd hij naar een kostschool gestuurd om zijn schoolopleiding af te maken.

  Zonder enige journalistieke opleiding begon hij in 1963 zijn loopbaan bij de KRO als assistent-regisseur bij Sport in beeld en grote evenementen en stroomde daarna door naar Brandpunt waar hij als verslaggever reportages maakte over brandhaarden in de wereld.

  Zo bezocht hij de Nigeriaanse regio Biafra waar door een burgeroorlog een miljoen mensen omkwamen door hongersnood en de martelkamers van het Oegandese schrikbewind van Idi Amin. Ook was hij in Argentinië bij de dwaze moeders en ontmoette hij Paus Johannes Paulus II en Moeder Teresa.

  Spraakmakend was een interview met prins Bernhard waarin hij alle protocollen overtrad door Bernhard directe vragen te stellen over de Lockheed-affaire, het omkoopschandaal waarbij de prins in 1976 betrokken was.

  Met prins Claus zou Frequin een betere band hebben gehad. "Prins Claus was geweldig. We waren een soort twee maatjes", zei Frequin daarover in een interview in de Volkskrant. "Claus was erg gecharmeerd van mij. We zaten naast elkaar in het vliegtuig, over onze vrouwen te praten. En over onze schoonmoeders. En over stappen."

  Frequin werkte hard en lang tijdens zijn loopbaan en dat zou hem drie huwelijken kosten. "Ik heb heel ongezond geleefd. Ik heb me de tering gewerkt. Daar heb ik mijn naasten wel enorm tekort mee gedaan."

  Hoofdenaffaire

  In 1989 raakte Frequin verwikkeld in een schandaal dat grote gevolgen zou hebben. Voor Brandpunt maakte hij een reportage over de vermeende handel in mensenschedels afkomstig van lichamen die ter beschikking van de wetenschap waren gesteld. In de reportage werden vijf schedels getoond op sterk water.

  De politie onderzocht de zaak en concludeerde dat er van handel in mensenhoofden geen sprake was en dat Frequin en Brandpunt nepnieuws hadden gebracht. De KRO stuurde Frequin daarna weg bij het actualiteitenprogramma.

  Frequin heeft altijd ontkend dat Brandpunt nepnieuws heeft gebracht, zoals te zien is in onderstaand fragment uit de talkshow RUR.

  Begin jaren 90 stapte Frequin over naar de commerciële omroepen. Daar maakte hij programma's als Ooggetuige, Achter gesloten deuren en De week van Willibrord. In dat laatste programma stelde hij allerlei soorten onrecht aan de kaak. Daarbij zocht hij zo nodig de confrontatie en achtervolgde hij mensen op straat met draaiende camera als ze geen antwoord wilden geven op zijn vragen. Hij bleef ze zelfs door de brievenbus naroepen als ze hun huis in waren gevlucht; "Vind je het normaal wat je hebt gedaan, man?! Hè? Dat is toch niet normaal!"

  Hij werd vanwege deze werkwijze door veel journalisten verguisd, maar de kijker genoot ervan, gezien de hoge kijkcijfers. Later namen ook andere journalisten en programma's die werkwijze over. "Ik heb een trend gezet. Allerlei soorten programma's doen het nu. Zelfs De rijdende rechter gebruikt in feite dezelfde formule", zei Frequin tegen de Volkskrant.

  Satirische programma's als Kopspijkers en Koefnoen staken er in persiflages graag de draak mee. Zo maakte Kopspijkers een hilarisch filmpje waarin Frequin Osama bin Laden, die toen wereldwijd gezocht werd vanwege de aanslagen op 9/11, hinderlijk achtervolgde.

  In januari 1995 haalde hij het nieuws toen hij in het televisieprogramma Ooggetuige achterna werd gezeten door een man met een bijl.

  Frequin kwam er zonder kleerscheuren vanaf, zoals je hieronder kunt zien.

  Van SBS kreeg hij de titel 'Nederlands brutaalste verslaggever', maar volgens Frequin zelf was hij eigenlijk best een verlegen man. "Gewoon een heel gezellige Bourgondische kwajongen, die alleen niet tegen onrecht en ellende kan. Een man die televisie een belangrijk middel vindt om bepaalde dingen aan de kaak te stellen."

  Na 2020 ging het snel achteruit met de gezondheid van Frequin die aan de ziekte van Parkinson leed. Na lang aandringen werkte hij mee aan een biografie over zijn leven, geschreven door Brandpunt-collega Fons de Poel die Frequin in zijn beginjaren als mentor had.

  De boekpresentatie was een van zijn laatste publieke optredens. "Als ik later in de hemel ben en aan de bar zit met die beroemde engelen met die beroemde grote borsten, dan zal ik aan jullie denken en alvast een plaatsje reserveren", waren zijn afscheidswoorden bij die gelegenheid.

 • Cultureel erfgoed Oekraïne ernstig bedreigd door kunstroof en bombardementen

  Het is half maart als in de zuidelijke Oekraïense stad Melitopol een man in een witte laboratoriumjas het museum binnenloopt. Hij wordt begeleid door gewapende Russische militairen. Ze gaan rechtstreeks op de collectie Scythisch goud uit de vierde eeuw voor Christus af en laden de kunstvoorwerpen in een doos. Even later zijn ze weg.

  Ook in Marioepol nemen ze kunst mee. Drie musea krijgen bezoek van de Russen. In totaal worden 2000 kunstobjecten meegenomen.

  Russen die schilderijen en een collectie historische gouden voorwerpen meenemen, Russische bommen die musea, kerken en cultureel erfgoed grote schade toebrengen: het Oekraïense culturele erfgoed is het zoveelste slachtoffer van de oorlog.

  Bij de luchtaanvallen gaat het om een doelgerichte vernietigingsactie van Rusland tegen Oekraïense kunst, denkt kunsthistoricus Konstantin Akinsha: "Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar het lijkt er in sommige gevallen veel op."

  Een Russisch Youtubekanaal registreerde hoe de objecten werden meegenomen uit het museum van Melitopol. Volgens de makers van de reportage heeft Rusland juist voorkomen dat de kunst gestolen zou worden:

  Volgens de laatste cijfers van Unesco zijn er 133 locaties met cultureel erfgoed beschadigd of vernietigd in Oekraïne. In veel gevallen zijn ze getroffen door Russische bommen. Akinsha, gespecialiseerd in kunst in oorlogstijd, zegt dat er vaak geen militaire doelen in de buurt zijn die de luchtaanvallen kunnen verklaren. Ook zijn er gevallen bekend van plundering door de Russen.

  'Internationale regels geschonden'

  Akinsha heeft zich eerder verdiept in de plundering van kunstcollecties tijdens de Tweede Wereldoorlog en volgt de ontwikkelingen in Oekraïne op de voet. Hij noemt het een situatie die we in Europa al lang niet meer gezien hebben. "Het doet denken aan de Tweede Wereldoorlog. Er is geen twijfel mogelijk dat Rusland alle internationale afspraken op dit gebied schendt. Van de Geneefse Conventie tot afspraken gemaakt door de Verenigde Naties en Unesco. Dit is verschrikkelijk."

  Bij de ingrepen in de musea in Melitopol en Marioepol lijkt het erop dat de Russen een duidelijk doel voor ogen hadden. Medewerkers van het museum in Melitopol hadden de kunstcollectie verstopt, maar de bezetters wisten precies waar ze moesten zijn. Eerder hadden ze een medewerker van het museum opgepakt en urenlang ondervraagd.

  Een van de schilderijen die uit Marioepol is meegenomen is Rode zonsondergang boven de Dnjepr van Archip Koeindzji. Een meesterwerk, zegt Akinsha:

  In Oekraïne wordt ondertussen met man en macht gewerkt aan het veiligstellen van de kunst. Veel musea hebben hun collectie ondergebracht in veiligere locaties.

  Ze krijgen daarbij hulp van organisaties zoals de Aliph Foundation, een internationaal samenwerkingsverband om kunst in conflictgebieden te beschermen. De organisatie heeft op verschillende plekken in Oekraïne depots geopend waar musea hun collectie naartoe kunnen brengen.

  "Het is belangrijk dat de kunst goed wordt opgeborgen", zegt Sandra Bialystok van Aliph. "De temperatuur moet goed zijn, de luchtvochtigheid mag niet te hoog zijn, alles om de kunst veilig te stellen."

  Er rust een grote verantwoordelijkheid op de schouders van de Oekraïense museumdirecteuren. "Veel directeuren slapen al maanden iedere nacht in het museum om hun collectie te beschermen. Ze moeten zelfredzaam zijn."

  Bombardementen

  Naast plunderingen vormen Russische luchtaanvallen een groot risico voor Oekraïense musea, kerken en andere historische gebouwen. Kunsthistoricus Akinsha zegt dat er aanwijzingen zijn dat die bewust worden getroffen door de Russen.

  Regelmatig vallen er bommen op historische gebouwen met een grote culturele waarde:

  Akinsha noemt twee voorbeelden: een joodse begraafplaats in Hloechiv in Oost-Oekraïne en een museum gewijd aan de Oekraïense filosoof Grigory Skovoroda in de regio Charkov. Beide zijn door Russische bommen vernietigd. "De bombardementen lijken op een bewuste vernietiging van de Oekraïense cultuur. Voor Oekraïne is deze filosoof een belangrijk figuur. Er waren geen militaire activiteiten in de buurt maar toch is het museum aangevallen. De bommen vallen in Odessa, Lviv of Kiev. Wie kan garanderen dat de volgende bom niet op het dak van een museum of een belangrijk historisch gebouw valt? Naar mijn mening zijn deze bommen op dit moment het grootste gevaar."

  Verdwenen kunst

  De Russen hebben tot dusver nog niet de belangrijkste Oekraïense cultuursteden in handen weten te krijgen. "Maar we weten van sommige andere plekken nog erg weinig", zegt Akinsha. "Cherson heeft een omvangrijke museumcollectie. Wat daarmee is gebeurd weten we niet."

  De kunstcollectie die uit Marioepol is meegenomen, is door de Russen naar Donetsk gebracht, naar eigen zeggen om de voorwerpen in veiligheid te brengen. Waar het Scytische goud uit Melitopol zich nu bevindt, is onduidelijk.

 • 75 asielzoekers opgevangen in kasteel Meerwijk in Den Bosch

  Hotelketen Van der Valk brengt tijdelijk 75 asielzoekers onder in kasteel Meerwijk in Den Bosch. De eerste mensen arriveren vandaag al, meldt Omroep Brabant. Ze kunnen er de komende drie maanden blijven.

  De hotelketen reageerde op de oproep van staatssecretaris Eric van den Burg om het overvolle aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel zo snel mogelijk te ontlasten. Overal in Nederland zijn gemeenten bezig om opvangruimte te zoeken. Zo is een topsportcentrum in het Groningse dorp Leek vandaag omgebouwd tot noodopvang voor 150 asielzoekers.

  De opvang in Den Bosch is ook in heel korte tijd geregeld. "Hotel Van der Valk doet dit in samenwerking met het COA", laat de gemeente Den Bosch weten. "Samen organiseren zij de opvang, catering, begeleiding en beveiliging voor de vluchtelingen."

 • 'Mondjesmaat' KLM-tickets voor Schipholvluchten, luchthaven komt met actieplan

  KLM biedt minder tickets aan voor vluchten die de komende dagen vanaf Schiphol vertrekken, vanwege aanhoudende problemen met grote drukte op de luchthaven. Schiphol zelf presenteerde eerder vandaag een plan van aanpak om de zomerdrukte in goede banen te leiden.

  In een eerdere versie van dit artikel stond dat KLM de verkoop volledig stillegt voor vluchten vanaf Schiphol tot en met komende zondag, maar het blijkt te gaan om een beperking. Er kunnen voor de komende dagen "slechts mondjesmaat" reizen worden geboekt die vertrekken vanaf Schiphol, licht een woordvoerder toe. Daarvoor zijn alleen de duurdere tickets beschikbaar.

  Afgeschrikt door lange wachtrijen

  KLM neemt de maatregel om ruimte te maken voor omboekingen. Als bijvoorbeeld iemand zijn of haar vlucht mist als gevolg van lange wachttijden, kan die persoon met een volgende vlucht mee. Sommige reizigers willen zelfs preventief een andere vlucht nemen, legt de KLM-woordvoerder uit.

  "We krijgen veel vragen van klanten die de rijen vanwege de security hebben gezien en het niet aandurven om vanaf Schiphol te vertrekken. Aan hen bieden we een omboekingsregeling aan", meldt de luchtvaartmaatschappij. Passagiers die zich melden kunnen een andere vliegdatum krijgen aangeboden.

  Meer personeel, hoger loon

  Schiphol zelf heeft een plan van aanpak gepresenteerd om de zomerdrukte in goede banen leiden. De luchthaven gaat meer medewerkers aantrekken en hen beter belonen dan nu het geval is. Verder wil Schiphol in het algemeen de doorstroom van reizigers verbeteren.

  Gisteren werd al bekend dat Schiphol komende zomer tijdelijk andere regels voor de start- en landingsrechten invoert. Daardoor raken luchtvaartmaatschappijen hun 'slots', de tijdstippen waarop vluchten mogen opstijgen en landen, niet kwijt aan een concurrent als ze er geen gebruik van maken. Dat moet ertoe leiden dat ze minder vluchten uitvoeren.

  Om beter te anticiperen op drukte wil Schiphol samen met de luchtvaartmaatschappijen ook komen tot een betere planning van de vluchten en vluchten verplaatsen naar regionale luchthavens.

  Slotcoördinator Hugo Thomassen, die onafhankelijk van Schiphol opereert, en de luchthaven gaan ervan uit dat de luchtvaartmaatschappijen vrijwillig vluchten zullen schrappen. Als laatste redmiddel kunnen vluchten worden aangewezen voor annulering, maar volgens Thomassen is dat nog niet aan de orde.

  Hoeveel vluchten Schiphol of de maatschappijen moeten annuleren om de drukte te beperken is vooralsnog onduidelijk en hangt mede af van hoeveel personeel er wordt aangetrokken.

  Wervingscampagne

  Om personeel aan te trekken lopen er nu al verschillende wervingscampagnes, zegt de luchthaven. Volgende maand start ook een landelijke campagne om personeel in de beveiliging, bagageafhandeling en schoonmaak te vinden. En op 11 juni is er een banenmarkt op Schiphol voor werkzoekenden.

  Om de doorstroom in de vertrekhal te verbeteren gaat Schiphol gebruikmaken van zogenoemde securitycoaches, die reizigers zo snel mogelijk door de veiligheidschecks moeten leiden. En de luchthaven wil met de maatschappijen een aanpak bedenken om tot minder handbagage te komen. Om alles vlot te laten verlopen kunnen zo nodig extra medewerkers als kantoorpersoneel en gepensioneerde collega's worden ingezet.

  Schipholbaas Dick Benschop zegt dat met dit pakket maatregelen de wachtrijen niet zullen verdwijnen, maar hij belooft desalniettemin een "voorspelbare en aangename Schiphol-ervaring" voor reizigers.

  Kritische reacties op nieuwe aanpak slots

  KLM liet zich eerder vandaag kritisch uit over het plan om de start- en landingsrechten aan te passen. De luchtvaartmaatschappij wil dat er eerst gewerkt wordt aan andere maatregelen dan het annuleren van vluchten. Het spreiden van vluchten en het gebruik van andere luchthavens zijn volgens KLM effectievere maatregelen.

  "Schiphol zit nog niet op het niveau van 2019, het is zorgwekkend dat dit nu al zulke problemen oplevert door tekorten bij de Schipholsecurity", aldus een KLM-woordvoerder.

  Corendon laat in een reactie weten dat het verminderen van het aantal vluchten lastig wordt "omdat verreweg het grootste gedeelte van onze vakanties voor het hoogseizoen al is verkocht". Een woordvoerder zegt dat het verplaatsen van vluchten ook niet zomaar kan "omdat onze vliegtuigen en bemanningen gebaseerd zijn op Schiphol". En Rotterdam-The Hague, de enige regionale luchthaven in de buurt, heeft volgens Corendon niet voldoende capaciteit om de vluchten over te nemen.

 • Kat na kat verdwijnt in Kesteren, 'welke idioot doet zoiets?'

  Kesteren maakt zich zorgen over het aantal katten dat spoorloos verdwijnt. Soms duikt er weer eens eentje op, soms ook niet. De bewoners van het dorp in de Gelderse gemeente Neder-Betuwe zijn bezorgd en patrouilleren 's nachts op straat om te kijken of iemand de dieren meeneemt. De politie overweegt een onderzoek.

  "Als je hoort dat hij is doodgereden, is dat heel rot. Maar dan kun je het tenminste nog afsluiten. Nu weet ik niets", zegt Sylvia van Empel bij Omroep Gelderland. Haar kater Mickey is spoorloos sinds eind maart.

  Hoewel het mogelijk is dat de kat 'gewoon' is weggelopen, vreest Van Empel dat hij is meegenomen. "Dat begin ik inmiddels wel te denken, en dan denk ik bij mezelf: welke idioot doet zoiets? Ben je dan ziek in je hoofd?"

  Kat op drie poten

  Iets verderop in het dorp is Stijny Winkelman sinds vorige week vrijdag haar 11-jarige kater Mason kwijt. Het is niets voor Mason om zo lang van huis te zijn, zegt ze. "Een paar jaar geleden verloor hij bij een ongeluk zijn linker voorpoot. Sindsdien ging hij niet verder dan de voortuin en achtertuin. Een kat op drie poten komt nu eenmaal niet ver."

  Na Masons verdwijning begon Winkelman flyers op te hangen in de buurt. Tot haar verbazing hoorde ze dat meer mensen in de buurt hun huisdier missen. "In een paar maanden tijd zijn hier negen katten verdwenen. Sommige katten zijn sterk vermagerd teruggevonden in bossen in de buurt, andere katten keren helemaal niet terug", zegt ze.

  "Ik heb al vijf dagen niet geslapen", vervolgt Winkelman. "We hebben een hond, Toby, die al elf jaar iedere dag met Mason is. Sinds de kat weg is, eet Toby nauwelijks en maakt hij ons iedere ochtend om 05.00 uur wakker. Dan wil hij de tuin in, om te zoeken naar Mason. Ze zijn samen opgegroeid. Je ziet aan Toby dat hij Mason mist."

  De meest recente verdwijning is die van een poes aan de Nedereindsestraat in Kesteren. Zondag verdween het beestje spoorloos, gisteren werd ze dood teruggevonden in een boomgaard, vertelt Anne-Fleur van Buuren. Vorig jaar zomer raakte op hetzelfde adres een kat vermist; die keerde nooit terug. Een andere poes was een week spoorloos en dook toen na een week vermagerd en mank weer op. Een van haar poten moest worden geamputeerd.

  Twee katten tegelijk kwijt

  Andere Kesterenaren missen hun poes of kat sinds afgelopen winter, of nog langer geleden. Een familie raakte vorig jaar februari zelfs twee katten tegelijk kwijt. Een van die katten werd teruggevonden in Rhenen, aan de andere kant van de Nederrijn; hij moet dus een drukke verkeersbrug over de rivier zijn overgestoken. De familie heeft de tuin nu zo ingericht, dat de laatst overgebleven kat er niet uit kan.

  Stijny Winkelman inventariseert nu hoeveel katten er precies ontbreken in Kesteren. Op aanraden van de politie zal de groep vervolgens collectief aangifte doen, waarop waarschijnlijk een onderzoek volgt. "Het zijn complexe zaken", zegt een woordvoerder van de politie. "Lopen die katten uit zichzelf weg? Of is er inderdaad meer aan de hand?"

  Winkelman wacht een eventueel onderzoek niet af. Vandaag gaat ze zelf op zoek naar Mason, in het bos bij Rhenen. "Het is heel groot daar. Misschien is er geen beginnen aan. Maar ik hoop zo dat ik 'm terugvind."

 • Verpleeghuizen Curaçao in geldnood, ouderen moeten maaltijd delen

  Verpleeghuizen op Curaçao verkeren in geldnood. Het gebrek aan middelen is zo groot dat ouderen hun maaltijden moeten delen en verpleegkundigen op straat collecteren, meldt Caribisch Netwerk.

  De gezondheids- en verpleegzorg staat al jaren onder druk. Door het gebrek aan financiële middelen gaat het er vaak provisorisch aan toe. Bij zeker twee verpleeghuizen op Curaçao zijn kant-en-klaarmaaltijden door verzorgers opgedeeld zodat alle ouderen alsnog te eten hebben.

  Niet genoeg aan subsidie

  Betèsda, een van de bekendste verpleeghuizen op het eiland, kan amper draaien op de overheidssubsidie. Het verpleeghuis voelt zich gedwongen te collecteren. Daarnaast is het gestopt om de Curaçaose belastingdienst te betalen, zodat het geld overhoudt voor 'goed eten', luiers en andere zorgproducten.

  Ook de stichting Birgen di Rosario, die vijf verpleeghuizen beheert, begint opnieuw met een crowdfunding. Ze hebben dringend nieuw meubilair en materiaal nodig voor de ouderen, maar kunnen niet op geld van de overheid rekenen.

  Betèsda-directeur Natasja Rog zegt tegen Caribisch Netwerk dat er is geprobeerd via Nederland aan geld te komen. Dat is volgens de directeur niet gelukt, omdat de Nederlandse overheid een gezonde financiële verantwoording wil zien. "En die hebben we nu niet. Onze begroting is niet sluitend, we kunnen niet aan onze verplichtingen voldoen. Eigenlijk zijn we bankroet."

  Afhankelijk van Nederland

  Op Curaçao wordt de ouderenzorg niet bekostigd door de overheid, zoals in Nederland. In de periode voor de coronacrisis is er gekort op subsidies. Ondertussen zijn de tarieven in de zorg al jaren niet geïndexeerd. De overheid op het eiland kampt, net als Aruba en Sint-Maarten, met beperkte financiële middelen.

  Nederland is te hulp geschoten via het COHO, het Caribische Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling. Curaçao krijgt honderden miljoenen euro's om de begroting overeind te houden in ruil voor strenge hervormingen. Binnen dit systeem moet de economie de komende jaren herstellen. Ook de gezondheidszorg, het onderwijs en de overheidsfinanciën moeten in die tijd sterk verbeteren.

 • Opnieuw druk op Schiphol, 'maar geen uitzonderlijke problemen'

  Ook vandaag, op Hemelvaartsdag, is het weer druk in de vertrekhal van Schiphol, maar met een wachttijd van drie kwartier zijn reizigers sneller door de beveiliging dan op de afgelopen piekdagen. Volgens een woordvoerder zijn er vooralsnog geen uitzonderlijke problemen op de luchthaven.

  Over het algemeen lopen de rijen om de security te bereiken goed door, zeggen reizigers tegen persbureau ANP. Een woordvoerder van Schiphol laat weten de drukte van vandaag te hebben verwacht. "Van passagiers lezen en horen we wisselende ervaringen. De een zegt dat het doorloopt, de ander vindt het lang wachten."

  Naast de verschillende ervaringen van reizigers zijn er ook verschillen in piekmomenten, zegt de woordvoerder. "Dat is ook afhankelijk van de bezetting." Gisteren kwamen passagiers volgens de woordvoerder heel vroeg naar Schiphol. "Dat zorgde juist voor opstopping en langere wachttijden."

  Medewerkers van KLM zeggen tegen ANP dat de situatie niet heel anders is dan op voorgaande dagen. Al was volgens een van hen het drukste moment vanochtend al rond 05.00 uur. "Toen stond de rij tot aan de snelweg." Ze zegt al een paar keer uitgescholden te zijn.

  Al weken druk

  Het is al weken druk op de luchthaven. Voornaamste oorzaken zijn personeelstekorten en het feit dat veel mensen weer op vakantie willen na twee jaren van coronabeperkingen. Dat leidt dagelijks tot lange wachttijden, chaos en soms agressie en vechtpartijen.

  Om de drukte de komende tijd tegen te gaan, wil de luchthaven inzetten op vier zogenoemde 'actielijnen'. Een van die maatregelen is dat er voor komende zomer tijdelijk andere regels voor de start- en landingsrechten gelden. De luchtvaartmaatschappijen raken deze 'slots' niet kwijt aan een concurrent als ze er geen gebruik van maken. Het moet ertoe leiden dat ze minder vluchten uitvoeren.

  KLM ziet vooralsnog niets in dat plan. De luchtvaartmaatschappij wil dat er eerst gewerkt wordt aan andere, effectievere opties dan het annuleren van vluchten. Het spreiden van vluchten en het gebruik van andere luchthavens, zijn volgens KLM belangrijkere maatregelen.

  "Schiphol zit nog niet op het niveau van 2019, het is zorgwekkend dat dit nu al zulke problemen oplevert door tekorten bij de Schipholsecurity", aldus een KLM-woordvoerder.

  De luchthaven verwacht dat het tot en met de zomervakantie dagelijks ongeveer net zo druk zal zijn als tijdens de meivakantie. Toen moesten vanwege de drukte veel vluchten worden geannuleerd.

 • Gijs de Lange, onder meer bekend van Het Klokhuis, op 65-jarige leeftijd overleden

  Acteur en toneelregisseur Gijs de Lange is op 65-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn management.

  Volgens het management is De Lange overleden na een kort ziekbed. Regisseur Niek Barendsen, die veel met De Lange werkte, zegt dat zijn collega leed aan longfibrose, een zeldzame longziekte.

  De Lange was vooral bekend van zijn rollen in het tv-programma Het Klokhuis. Verder speelde hij in de series Gooische Vrouwen en Bloedverwanten.

  Gijs de Lange als kok Alberdink Thijm in Het Klokhuis:

  Naast zijn carrière als acteur werkte De Lange ook als regisseur van toneelproducties bij Het Nationale Theater, Orkater, De Appel en Senf Theater. Ook de musicals Jan Jans en de Kinderen, Into the woods en Dreamgirls zijn door hem geregisseerd, evenals verschillende cabaretvoorstellingen.

  Bij het Holland Festival heeft De Lange twee opera's geregisseerd met het Nieuw Ensemble en de Ebony Band. Zijn laatste producties waren Showponies 1 en 2 en Snowponies van Alex Klaasen.

  De Lange speelde tijdens zijn loopbaan meer dan zeventig rollen op het toneel, en zo'n vijftig in films en op de televisie. Hij heeft 121 theaterproducties gerealiseerd.

  'Hij kon alles'

  Regisseur Barendsen omschrijft De Lange als een veelzijdig persoon. "Hij heeft toneel gemaakt, opera geregisseerd, geacteerd en in grote dramaseries gespeeld. Hij kon alles, van licht tot zwaar en van regisseren tot acteren", zegt Barendsen.

  "Gijs was een fabelachtige en scherpe acteur met een enorme energie en vakkundigheid. We konden ontzettend met hem lachen en filosoferen. Zowel op het toneel als achter de schermen was hij een ongelooflijk inspirerende en geestige man die goed kon observeren", zegt Barendsen.

  Volgens hem liet De Lange zich niet snel uit het veld slaan. "Hij genoot van alles wat groeide en bloeide en van nieuwe plannen maken. Hij heeft echt tot het laatste moment zijn grote levensvreugde behouden en uitgedragen naar ons allemaal."

 • Vermoedelijk heroïne in bakstenen gevonden op bedrijventerrein Oudewater

  De politie heeft vermoedelijk zakken met heroïne gevonden op een bedrijventerrein in Oudewater. De drugs waren op een bijzondere manier verstopt: in opgestapelde bakstenen. Er zijn vijf verdachten opgepakt.

  "Een heel gek verhaal", zegt een politiewoordvoerder bij RTV Utrecht. Waar de politie 'normaal' nog wel eens op harddrugs stuit tussen ladingen fruit of meubels, zat het spul nu in bakstenen. Uit een eerste onderzoek blijkt dat in ten minste 108 klinkers een stof zat die zeer waarschijnlijk heroïne is. "We hebben een aantal van die bakstenen opengemaakt en stuitten toen op de zakjes", aldus de woordvoerder.

  Op dit moment wordt onderzocht of het inderdaad om heroïne gaat. Die kans is groot, want de politie kwam de bakstenen op het spoor tijdens een al langer lopend onderzoek naar drugshandel. Toen de inval werd gedaan op het bedrijventerrein in de Utrechtse gemeente, waren de vijf verdachten aanwezig. Drie van hen werden direct opgepakt. Even later reed een busje met twee mannen weg van het terrein. Ook zij konden worden aangehouden.

  Vier van de verdachten hebben geen vaste woon- of verblijfplaats, de vijfde komt uit Capelle aan den IJssel. Bij hem thuis trof de politie nog eens dertig kilo heroïne aan.

 • Schutter Texas ging 'rondschieten op een basisschool' na een ruzie met zijn oma

  Anderhalve dag na de aanslag op een basisschool in Texas zijn er meer details bekend over de schutter en over hoe hij negentien kinderen en twee leraren kon ombrengen, voordat hij door agenten werd doodgeschoten. Zeker zeventien mensen raakten gewond.

  De 18-jarige dader Salvador Ramos groeide op in Uvalde. Correspondent Marieke de Vries kwam daar gisteren aan. "Veel mensen kenden hem, kenden zijn moeder en kenden zijn grootmoeder waar hij de laatste tijd gewoond heeft", zei ze in het NOS Radio1 Journaal.

  Ramos werd op de basisschool gepest, omdat hij sliste en andere kleding droeg dan de andere kinderen, aldus De Vries. Toen hij naar de middelbare school ging, trok hij zich steeds meer terug. Een vader was voor zover bekend niet in beeld. Met zijn moeder had hij soms slaande ruzie, zei de vriend van de moeder tegen NBC News. Twee maanden geleden verhuisde hij daarom naar zijn grootouders, die beter voor hem zouden kunnen zorgen.

  Ramos maakte de middelbare school niet af. Mensen kenden hem van het fastfoodrestaurant waar hij werkte. Hij maakte een onzekere indruk. "Hij keek vaak naar beneden, durfde mensen niet recht in de ogen te kijken", zei De Vries. "Tegelijkertijd kon hij agressief uitvallen tegen vrouwelijk personeel en hun ook onaangename sms'jes sturen."

  Hij sprak graag over wapens. Op 17 mei, de dag nadat hij 18 was geworden, kocht hij van zijn verjaardagsgeld een semiautomatisch wapen en een paar dagen later een tweede. Dat kon omdat de staat Texas vorig jaar een wet heeft aangenomen die dat voor 18-jarigen onder voorwaarden mogelijk maakt.

  Ruzie

  "Zijn oma was de eerste die hij aanviel", zei De Vries. "Naar wij begrijpen had hij een akkefietje met haar en schoot haar in het gezicht. Daarna pakte hij haar auto en reed naar de Robb Elementary School."

  CNN sprak met een 15-jarig meisje in Duitsland dat Ramos op 9 mei op sociale media had leren kennen. Dinsdag sms'te hij dat hij ruzie had met zijn oma over zijn telefoon: "Het is ergerlijk." Zes minuten later: "Ik heb mijn oma net in haar hoofd geschoten." En een paar seconden daarna: "Ik ga rondschieten op een basisschool." Dat was om 11.21 uur plaatselijke tijd.

  Juan Carranza woont tegenover de school. Hij zag hoe Ramos zijn auto in een greppel parkeerde, een van zijn wapens pakte en twee mensen bij het uitvaartcentrum tegenover de school onder vuur nam. Ze wisten ongedeerd weg te komen. Mogelijk beschoot hij ook een beveiliger van de school, maar daarover verschillen getuigen van mening. Ook schoot hij van binnenuit op twee agenten die op een noodmelding waren afgekomen. Beide agenten raakten gewond.

  Daarna ging hij een klaslokaal binnen met kinderen van 9 en 10 jaar. "Hij deed de deur op slot en begon op de leerlingen en leraren te schieten", zei een Texaanse veiligheidsambtenaar tegen CNN.

  Een scholier die het overleefde vertelde anoniem bij de Amerikaanse zender CBS hoe de dader te werk ging:

  Het duurde zeker 40 minuten voordat de politie Ramos wist te doden. Omdat hij de deur van het lokaal had gebarricadeerd en er eerst te weinig agenten waren, verklaarde de ambtenaar. En omdat de eerste zorg het voorkomen van nog meer slachtoffers was. "Ze sloegen ruiten van de school kapot om andere kinderen en leraren in veiligheid te brengen." Omstanders zeggen tegen lokale media dat het te lang duurde voor er ingegrepen werd.

  Ramos werd daarna gedood door een in allerijl gevormd speciaal politieteam.

  "Een deken van verdriet is over Uvalde neergedaald", zei De Vries. "Het is een kleine gemeenschap van maar 16.000 inwoners, dus iedereen kende wel iemand van de ouders, de kinderen of de leraren."

  De Vries sprak met een vrouw die naast de school woont. Ook zij heeft Ramos uit de auto zien komen en zien schieten. "Ze is haar huis in gevlucht en er eigenlijk nog niet uit geweest. Zo bang is ze. Mensen zijn verdrietig, boos en angstig."

  Gisteravond is in de plaatselijke rodeo-arena een herdenkingsdienst gehouden. "Er stonden voorgangers en dominees en het huilen van de betrokkenen was echt hartverscheurend."

  Traumadeskundigen

  Een buurtcentrum dient nu als informatie- en opvangcentrum voor de ouders. De kinderen die het overleefd hebben werden daarheen gebracht. Ouders van omgekomen kinderen moesten hier dna afstaan voor identificatie.

  In het buurtcentrum zijn ook traumadeskundigen. Kinderen hebben niet de woorden om hun ervaringen en emoties uit te drukken, zei een van hen tegen De Vries. De vrouw probeert de kinderen met speltherapie aan het praten te krijgen. Dat is nodig om erachter te komen hoe deze kinderen begeleid moeten worden bij de verwerking van wat ze hebben meegemaakt.

 • Feyenoordspelers op luchthaven onthaald door beperkte groep supporters

  Op Rotterdam The Hague Airport zijn de spelers van Feyenoord die vanmiddag terugkeerden vanuit Albanië verwelkomd door een beperkte groep supporters. Van grote drukte was geen sprake. Eerder vandaag werd opgeroepen om niet naar de luchthaven te komen om de voetballers te onthalen vanwege de drukte op het vliegveld.

  Gisteren verloor Feyenoord in de Albanese hoofdstad Tirana de finale van de Conference League tegen AS Roma.

  Vanwege Hemelvaart is het drukker dan normaal op Rotterdam The Hague Airport. Ook komen er nog vluchten aan met voetbalfans die in Tirana waren. "Er staan vandaag 64 vluchten gepland, waar dat er normaal 55 tot 60 zijn. Dat betekent zo'n 1000 extra passagiers. Kom daarom alleen naar de luchthaven als je passagier bent", zei een woordvoerder van het vliegveld. Vanwege de aankomst van de spelers werden extra beveiligingsmedewerkers en marechaussee ingezet.

  Van de 79 mensen die gisteren bij ongeregeldheden in het centrum van Rotterdam werden aangehouden, zitten er nu nog vier vast wegens geweldsincidenten.

  Volgens de politie zijn er enkele "flinke vernielingen" aangericht in de stad. Onder meer een tram en een bus raakten beschadigd.

  De politie zette onder meer vier waterkanonnen in om mensen te verdrijven. Ook werd de politie te paard ingezet en werden charges uitgevoerd door de ME:

 • Wekdienst 26/5: Hemelvaartsdrukte verwacht op Schiphol • Feyenoord terug in Rotterdam

  Goedemorgen! Het is vandaag Hemelvaartsdag; scholen en veel winkels blijven dicht en op Schiphol wordt opnieuw drukte verwacht. En het is ook de dag na de verloren Conference League-finale van Feyenoord. De ploeg keert vandaag terug in Rotterdam.

  Eerst het weer: in de vroege ochtend valt mogelijk nog wat regen in het zuidoosten. Verder zijn er wolken en zon. Vanmiddag is het 17 tot 21 graden bij een matige tot vrij krachtige westelijke wind.

  Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

  Wat kun je vandaag verwachten?

  Wat heb je gemist?

  Het is Feyenoord dus niet gelukt om de eerste editie van de Conference League te winnen. De ploeg van Arne Slot speelde in Tirana een moeizame eerste helft, veerde na rust op, maar kwam in de finale tegen AS Roma net tekort: 1-0.

  In Feyenoord-stadion de Kuip keken tienduizenden mensen naar de finale op grote schermen. Na afloop van de verloren wedstrijd was de teleurstelling groot:

  De politie in Rotterdam heeft na de wedstrijd bij ongeregeldheden 72 mensen opgepakt. In aanloop naar en tijdens de wedstrijd was de sfeer volgens de politie goed. Maar na afloop ontstonden in het centrum her en der opstootjes, waarbij met vuurwerk en fakkels werd gegooid. Ook werden er spullen vernield.

  Ander nieuws uit de nacht:

  En dan nog even dit:

  Het nieuwe, onbemande ruimteschip van Boeing is na een reis van zes dagen naar het ruimtestation ISS teruggekeerd op aarde. Het is de bedoeling dat Boeing met het ruimteschip astronauten naar het internationaal ruimtestation ISS gaat brengen. Naar verwachting wordt de eerste reis met mensen aan boord eind dit jaar uitgevoerd.

  De reis terug ging snel: zo'n vier uur na het verlaten van het ruimtestation landde de ruimtecapsule in de woestijn van New Mexico. Daarbij werd de capsule, met aan boord slechts een etalagepop, opgevangen door airbags. Volgens een topfunctionaris van de NASA was de missie "extreem succesvol" en zijn alle doelen gehaald.

  De succesvolle missie is een opsteker voor Boeing, dat al zo'n 600 miljoen dollar kwijt is vanwege problemen met het ruimtevaartuig. Een eerdere poging met de ruimtecapsule ging eind 2019 mis.

  Fijne dag!

X
X
X
 • KLM stopt tijdelijk met ticketverkoop vanaf Schiphol, luchthaven komt met actieplan

  Zowel Schiphol als KLM hebben maatregelen genomen om de drukte op het vliegveld tegen te gaan. Waar Schiphol vandaag een actieplan tegen de drukte presenteert, stopt KLM met de verkoop van tickets voor vluchten die de komende dagen vanaf het vliegveld vertrekken.

  De lange wachtrijen en de drukte op Schiphol van de afgelopen weken, zullen naar verwachting tot en met de zomervakantie aanhouden. De luchthaven komt vandaag met maatregelen die de huidige situatie moeten verbeteren.

  "Het is niet zo dat reizigers niet meer in de rij zullen staan", tempert Schiphol-CEO Dick Benschop alvast de verwachtingen, "maar wel de belofte dat wij er alles aan doen om reizigers een voorspelbare en aangename Schiphol-ervaring te bezorgen."

  Vier actiepunten

  In het 'Actieplan Zomer 2022' heeft Schiphol vier punten opgesteld. Zo moet er volgens de leiding meer ingezet worden op het werven van medewerkers en moet werken op Schiphol aantrekkelijker worden. Ook wil Schiphol werken aan een betere doorstroming op het vliegveld en wil het met luchtvaartmaatschappijen nieuwe afspraken maken over de planning van vluchten.

  Die afspraken hebben vooral te maken met de versoepeling van de landingsrechten. Normaal gesproken moeten maatschappijen die landingsrechten op Schiphol hebben, daar zoveel mogelijk gebruik van maken. Om de drukte aan te pakken, wil Schiphol de maatschappijen meer ruimte geven om zelf vluchten te kunnen schrappen en wel hun rechten behouden. 

  Kritiek van KLM

  Een van die luchtvaartmaatschappijen, KLM, is kritisch over dat laatste plan. Het wil dat er eerst gewerkt wordt aan andere maatregelen, zoals het spreiden van vluchten en het uitwijken naar andere luchthavens. "Schiphol zit nog niet op het niveau van 2019, het is zorgwekkend dat dit nu al zulke problemen oplevert door tekorten bij de Schipholsecurity", zegt een KLM-woordvoerder tegen de NOS.

  KLM neemt zelf ook maatregelen: tot en met zondag worden er geen nieuwe tickets verkocht voor vluchten vanaf de luchthaven. Een woordvoerder benadrukt bij NH Nieuws dat reizigers die al tickets voor de komende dagen hebben geboekt, zich geen zorgen hoeven te maken dat hun reis niet doorgaat. Het gaat alleen om nieuwe tickets vanaf Schiphol die tot en met zondag niet zullen worden verkocht.

 • Gemeente wil opgevangen Oekraïners naar hotel verplaatsen: "We zijn uitgeput door de situatie"

  Een kunstenaarsvrijplaats in Weesp heeft acht Oekraïense vluchtelingen opgevangen in een leegstaand huisje op het terrein. Maar de gemeente wil dat dat na 1 juni afgelopen is, op straffe van een dwangsom van 20.000 euro voor de kunstenaars. "Wij snappen nog steeds niet waarom."

  Eigenlijk zijn ze nog steeds verbijsterd, de kunstenaars, theatermakers en ambachtslui die de Oekraïnse vrouwen en hun kinderen op hun werklandgoed Het Domijn hebben opgevangen. Want was het niet de gemeente Weesp die hen vroeg om mee te denken voor een oplossing voor de vluchtelingen?

  Na dat verzoek reden ze persoonlijk naar Polen om de vluchtelingen op te halen en op te vangen. En die hebben het direct goed naar de zin. "We hebben het hier fijn", vertelt Yana (27). De ruimte doet hen goed, het omliggende groen biedt bescherming en rust en de kinderen houden van de vrije sfeer die er hangt op Het Domijn.

  Hotel

  Niet veel later - Weesp valt inmiddels onder de gemeente Amsterdam - rijdt een taxi het terrein op. Voor de Oekraïners, die wordt gevraagd direct in te stappen. Het terrein is niet brandveilig genoeg, zegt een meegekomen brandweerman. De gezinnen kunnen terecht in een hotel en moeten vertrekken.

  "Zo'n situatie is daarna nog drie, vier keer voorgevallen, steeds met veel intimidatie en dwang", herinnert kunstenaar Joost Conijn zich. De creatievelingen springen ertussen, en weten tijd te winnen. Ze gaan aan de slag om de opgesomde zorgen van de brandweer weg te nemen. "Eén van ons sprong direct in de auto om een brandtrap te regelen." Een paar dagen later is de trap geïnstalleerd.

  Noodwet

  "Maar daarna was de brandveiligheid niet meer het punt", vertelt theatermaker Rachel Schuit. "De gemeente gooide het toen op het feit dat Het Domijn een bedrijventerrein is, en dat wonen hier niet mag volgens het bestemmingsplan."

  Strikt genomen is dat juist. Wel gaat de gemeente voorbij aan een landelijke noodwet, die het mogelijk maakt dat Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen op onder meer bedrijventerreinen. Dat gebeurt op dit moment door heel het land.

  En binnenkort ook in Weesp. Vorige week vrijdag maakte de gemeente bekend op een nabijgelegen bedrijventerrein een pand te verbouwen voor opvang. Eind juni kunnen daar 200 Oekraïners worden opgevangen. En als het daar kan, moet het ook op Het Domijn kunnen, vindt Joost: "Onder die wet zouden die families ook hier kunnen blijven, denken wij. Maar de gemeente houdt dat tegen, en wij snappen niet waarom."

  Dwangsom

  Een bezoek van wethouder Rutger Groot Wassink aan Het Domijn verandert niets aan de situatie. De gemeente houdt voet bij stuk: er is plek voor de vluchtelingen op andere opvanglocaties, de kunstwerkplaats is niet geschikt om te wonen. Als de Oekraïners niet zijn vertrokken per 1 juni, dreigt de gemeente een dwangsom van 20.000 euro op te leggen.

  Masha (36) moet niet denken aan vertrek. "We zijn uitgeput door de hele situatie", zegt ze. Aan tafel zitten de kinderen aan het huiswerk, ergens buiten klinkt het getik van hamer op hout en het gesnerp van een cirkelzaag. De kinderen kijken niet op of om.

 • Pinoké geeft eerste finalewedstrijd uit handen tegen Bloemendaal

  De hockeyers van Pinoké hebben de eerste kampioenswedstrijd in de reeks tegen Bloemendaal verloren. Het team van Jesse Mathieu was over grote delen van de wedstrijd te betere ploeg, maar gaf een 3-2 voorsprong op het laatste moment uit handen: 3-3. Tegenstander Bloemendaal bleek vervolgens beter in de beslissende shoot-outs.

  In een intense beginfase bleek van zenuwen geen sprake aan de kant van Pinoké.  De club, die voor het eerst in de historie in de finale van de play-offs staat, liet zien goed mee te kunnen met regerend landskampioen Bloemendaal.

  De betere ploeg

  Het waren de bezoekers die na vier minuten via Thierry Brinkman op voorsprong kwamen, maar Pinoké had vervolgens de overhand. Dat betaalde zich via Alexander Hendrickx en Niklas Wellen ook uit, want zij draaiden de wedstrijd om: 2-1. Tim Swaen bracht Bloemendaal uit een strafcorner voor rust nog op gelijke hoogte. Pinoké had vervolgens nog mogelijkheden om de score uit te breiden, want Bloemendaal was niet in beste doen.

  De ploeg van coach Jesse Mahieu ging na de pauze vrolijk verder. Hendrickx zette de thuisploeg halverwege het derde kwart met een rake knal uit een strafcorner op 3-2. Bloemendaal drong aan en kon via een aantal strafcorners naast Pinoké komen, maar liet dat na.

  Strafcorner en shoot-outs

  Hoewel Bloemendaal weinig creëerde, bleef het proberen om een gelijkmaker te forceren. Via een dubieuze strafcorner in de laatste minuut zou die er uiteindelijk ook komen. Arthur van Doren tekende voor 3-3.

  Er volgden shoot-outs waarin Pinoké de eerste drie pogingen miste. Bloemendaal had met Swaen, Brinkman en Florian Fuchs drie specialisten en zij schoten alles raak.

  Alles of niets

  Door de nederlaag staat de kampioensdroom van Pinoké al na één wedstrijd op de tocht. Verliest het ook de komende wedstrijd, dan is het afgelopen en mag Bloemendaal net als vorig jaar het kampioenschap vieren. Wint Pinoké in Bloemendaal, dan volgt er een allesbeslissende derde wedstrijd.

  De volgende ontmoeting is zaterdag op 't Kopje in Bloemendaal.

 • Woning beschoten in Oost

  Een woning in de Oetgensstraat in Oost is afgelopen nacht beschoten. De kogelgaten werden vanochtend door de bewoner zelf opgemerkt.

  De woning is door zeker drie kogels geraakt. In een van de ramen zijn de kogelinslagen zichtbaar.

  De politie heeft vanochtend onderzoek verricht naar de beschieting. Het is nog niet duidelijk of het om een gerichte actie gaat. De bewoner was tijdens de beschieting thuis en merkte de kogelgaten vanochtend op.

  De recherche is op zoek naar getuigen en vraagt mensen die iets hebben gezien of gehoord contact op te nemen met de politie.

 • Overvaller Hornbach tijdens vlucht met geldcassettes overmeesterd door beveiliger

  Een beveiliger heeft gisteravond met gevaar voor eigen leven een gewapende overvaller naar de grond gewerkt. Hij voorkwam daarmee dat de overvaller er met een tas vol geldcassettes vandoor kon gaan. De 21-jarige man uit Almere is door de politie opgepakt.

  De overval gebeurde rond 21.00 uur bij de Hornbach in Sloterdijk. Een medewerker van de winkel liep in het gezelschap van een beveiliger met een tas met daarin geldcassettes van de buitenlocatie van de winkel, richting het hoofdgebouw. Precies op dat moment reden twee mannen op een motorscooter de parkeerplaats op.

  De bijrijder sprong van de motor af en pakte onder bedreiging van een vuurwapen de tas van de medewerker af. Toen de man met de buit wegrende, werkte de beveiliger hem tegen de grond. Tijdens de worsteling die daarbij ontstond, besloot de bestuurder van de motorscooter er vandoor te gaan.

  Aanhouding

  De beveiliger wist de overvaller met hulp van andere collega's en omstanders onder controle houden tot de politie arriveerde. Hij is door de politie opgepakt en zit vast. De beveiliger raakte gewond is ter plaatse nagekeken door ambulancepersoneel.

  Naar de bestuurder van de motorscooter wordt nog gezocht. Van hem is nog geen duidelijk signalement. Wel is bekend dat de twee al enige tijd voor de overval vlak tegenover de ingang van het parkeerterrein hebben staan wachten op hun motorscooter. Wie hen heeft gezien of meer informatie heeft, wordt verzocht contact op te nemen met de politie.

 • Rolling Stones in Amsterdam voor repetities

  De Rolling Stones waren de afgelopen weken in Amsterdam om in het geheim te repeteren voor hun komende Europese tournee. 

  "Ik vond het heerlijk om de afgelopen weken in Nederland te repeteren, volgende stop Madrid", schrijft zanger Mick Jagger op Instagram. Op foto's die hij erbij plaatst is te zien dat hij tussen het repeteren door genoeg tijd had om de toerist uit te hangen. Zo is hij te zien op de fiets naast een molen en aan het roer van een sloep varend over de Amstel bij Carré.

  Ook gitarist Keith Richards deelt een foto van hem op een sloep op de grachten. Keith Richards en drummer Steve Jordan werden anderhalve week geleden al gespot bij hotel l'Europe tegenover De Munt.

  Volgens Het Parool oefenden de Stones de afgelopen weken in een zaaltje van de Ziggo Dome. Ziggo Dome-directeur Danny Damman kan dat bevestigen noch ontkennen.

  De Sixty Tour, zoals de nieuwe Europese tournee heet, begint 1 juni in Madrid en eindigt 31 juli in Stockholm. Op 13 juni treedt de Britse rockband op in de Johan Cruijff Arena.

 • Rollende Keukens terug van weggeweest, maar bezoekers moeten hun drank thuislaten

  Kipsaté, vegan junkfood en cocktails. Het foodtruckfestival 'Rollende Keukens' staat na drie jaar weer in het Westerpark. "Dat voelt heel goed, maar is ook wel heel spannend", zegt Rollende Keukens-directeur Yonina de Ruijter. Dat komt voor een deel om dat er iets is veranderd: voor het eerst staat er een hek rondom het festivalterrein.

  Eerst moest het door corona worden uitgesteld, afgelopen jaar besloot de organisatie zelf om het festival af te gelasten door de onzekerheid die voorafgaand heerste. Nu is Rollende Keukens eindelijk weer terug is, genieten de mensen achter de stands met volle teugen: "We zijn buiten en het weer is goed. We zijn zo blij dat we ons werk weer mogen doen." Ook bij bezoekers zit de sfeer er lekker in. Een aantal wil zelfs elke dag komen: "Dan kunnen we meer proeven."

  Drank smokkelen

  De festivalgangers kunnen wel veranderingen verwachten. Zo staat er dit jaar een hek om het terrein en worden de tassen bij de ingang gecontroleerd. Volgens De Ruijter is dit om te voorkomen dat bezoekers hun eigen drank meenemen. "Zeker voor mensen die het niet breed hebben en wél vijf dagen willen komen, is het begrijpelijk dat je iets meeneemt. "Maar die tassen vol drank, of de flitsbezorgers die hier rijk worden..." volgens de festivaldirecteur is het oneerlijk tegenover de ondernemers op het festivalterrein. "Die kunnen hier staan dankzij de drankomzet."

  Toch lukt het sommige festivalgangers om ongezien een fles drank het terrein op te smokkelen. "Omdat ik hier het hele weekend om", verklaart een bezoeker. "Ik geef al heel veel geld uit aan het eten. Dat is eigenlijk elk jaar zo. En we hadden een fles mee, anders moesten we 'm weggooien."

  Rollende euro's

  Over geld uitgeven gesproken: het valt sommige bezoekers op dat het eten en drinken prijziger is geworden sinds de laatste editie. "Ik vind 4,50 voor een blikje bier wel duur", zegt een bezoeker. Er is ook begrip: "Het is nu natuurlijk lastig met personeel in de horeca krijgen en alles ís ook veel duurder. Maar het zorgt er wel voor dat ik iets minder koop, ja."

 • Overval in Hornbach Sloterdijk, één verdachte opgepakt

  In bouwmarkt Hornbach in Sloterdijk heeft vanavond een overval plaatsgevonden. Eén verdachte is opgepakt.

  De politie kreeg rond 21.00 uuur een melding binnen van de overval. Een woordvoerder laat weten dat de verdachte na zijn overvalpoging in een worsteling verzeild raakte met de beveiliger van het pand. Omdat de beveiliger de man onder controle kreeg, kon de politie de verdachte bij aankomst aanhouden. Bij de worsteling liep de beveiliger lichte verwondingen op.

  De politie laat weten nog uit te zoeken of er meer mensen bij de overval betrokken waren. Het is niet bekend of de verdachte een wapen bij zich had. Er wordt op het terrein ook forensisch onderzoek gedaan.

 • Onana neemt afscheid van fans: "Magische momenten gevierd"

  Met een uitgebreide post op Instagram heeft André Onana afscheid genomen van de Ajax-fans. De keeper, die deze zomer transfervrij vertrekt uit Amsterdam, bedankt iedereen voor "een mooie reis die na zeven jaar aan een einde komt."

  Onana maakte in 2015 op 19-jarige leeftijd overstap van Barcelona naar Ajax. "Ik kwam met de illusies van een kind", schrijft de inmiddels 26-jarige Onana over die periode. "Met het verlangen om alles voor deze historische club te geven."

  Betrouwbare keeper

  Aanvankelijk waren er twijfels over Onana, maar na het vertrek van Jasper Cillessen in 2016 groeide de international van Kameroen uit tot een betrouwbare eerste keeper. "Nu ik vertrek, ben ik voldaan, omdat ik van de eerste tot de laatste dag alles voor dit shirt gegeven heb", schrijft Onana.

  Onana maakte bij Ajax veel hoogtepunten mee. Hij was belangrijk bij de landstitel die Ajax in 2019 won en was ook tijdens de Europese avonturen in 2017 (finale Europa League) en 2019 (halve finale Champions League) één van de uitblinkers.

  Mineur

  Toch zou het verblijf van Onana bij Ajax uiteindelijk in mineur eindigen. Hij werd begin 2021 voor een jaar geschorst wegens doping. Dat hij dit seizoen weigerde hij zijn contract te verlengen, waardoor hij deze zomer gratis vertrekt, viel bij een groot deel van de fans verkeerd. Met dat laatste was Onana dan weer niet altijd blij: "Ze kunnen zingen of huilen, het boeit me niets", liet hij in april tegenover ESPN weten.

  Door blessures bij Remko Pasveer en Maarten Stekelenburg mocht Onana na zijn schorsing nog een aantal keer opdraven. In die wedstrijden ging hij zó opzichtig in de fout, dat trainer Erik ten Hag hem tijdens de laatste wedstrijden van het seizoen weer aan de kant hield.

  'Magische momenten'

  Ondanks die mindere tijden blijft Onana graag vasthouden aan de mooie herinneringen: "We hebben geleden en gehuild, maar we hebben ook gelachen en magische momenten gevierd. Ik zal er niet meer zijn om jullie met mijn reddingen te beroeren, maar mijn hart zal altijd bij jullie liggen. Er is geen succes zonder mislukking, geen blijdschap zonder verdriet. Ik wil de mensen die me in goede én slechte tijden hebben gesteund in het bijzonder bedanken."

  "Het was me een eer om onderdeel te zijn van de Ajax-geschiedenis", besluit Onana. "Nu is het tijd om een nieuw pad te bewandelen. Ik weet niet of ik de beste ben geweest, maar weet dat ik altijd mijn best heb gedaan."

 • Ann Lilian Atkinson (27) al vijf maanden vermist: "Grootste zorg is dat ze wordt vastgehouden"

  Al meer dan vijf maanden is Ann Lilian Atkinson (27) vermist. De laatste keer dat ze gezien werd was op 8 december in Zuidoost. De politie roept Amsterdammers in Bureau 020 op om naar haar uit te kijken. 

  Sinds 5 december is Atkinson vermist. Ze vertrok toen uit een gesloten zorginstelling in Zwammerdam, in Zuid-Holland. Drie dagen later, op 8 december is ze nog gezien in Zuidoost, bij de Wilnisgracht. Ondanks uitgebreid onderzoek, flyeracties en meerdere oproepen, ontbreekt sindsdien nog elk spoort van haar. Atkinson is 26, maar functioneert op het niveau van een vierjarige. Ze is heel open, en daarom mogelijk een makkelijke prooi voor mensen met verkeerde intenties.

  "De grootste zorg die we hebben is dat ze ergens tegen haar wil in wordt vastgehouden en dat er misbruik van haar wordt gemaakt", zegt Marijke Stor van de politie Amsterdam. "Ze is nu vijf maanden weg en dat is erg lang voor iemand die niet zo lang voor zichzelf kan zorgen."

  Op sommige foto's lijkt het alsof Atkinson geen haar heeft, maar op bovenstaande foto is te zien dat ze een hele hoge haargrens heeft. Het zou kunnen dat ze haar haar inmiddels anders heeft zitten of dat ze een pruik draagt. Verder is het mogelijk dat ze zichzelf Lisa laat noemen. "Atkinson is bekend met Amsterdam en dit is dus ook de laatste plek waar ze gezien is, op 8 december", zegt Stor. "Heeft u informatie over haar? Neem dan alstublieft contact met ons op."

 • Parkeerplannen roepen weerstand op: "Ik vind het triest"

  Het nieuwe coalitieakkoord zal een groot aantal Amsterdammers ook in de portemonnee raken. Veel van hen storen zich met name aan de plannen om betaald parkeren uit te breiden en duurder te maken. 

  "Ik vind het triest", vat een bewoner van het Veenendaalplein in Zuidoost samen. Daar hoeft nu nog niet betaald te worden voor parkeren, maar vermoedelijk komt daar in 2024 verandering in. Het nieuwe stadsbestuur wil namelijk betaald parkeren invoeren op plekken waar nu nog vrij parkeren is en de parkeerdruk op 90 procent ligt. Dat laatste is op deze plek volgens verschillende bewoners in de avonden zo. 

  Wegblijven

  Volgens de PvdA, GroenLinks en D66 zal het ervoor zorgen dat parkeeroverlast in die buurten minder wordt. "Daar betaal ik dan ook dit voor of niet", reageert de bewoner. "Ik weet niet wat zo'n vergunning kost per jaar. Het is geen gift op dat moment. Ik betaal er gewoon voor. Maar het betekent wel, dat als mensen op bezoek willen, ze wegblijven."

  De nieuwe coalitie investeert wel tientallen miljoenen in warmte-isolatie en er zijn zogenoemde masterplannen om buurten in Zuidoost, Nieuw-West en Noord veiliger en leefbaarder te maken. "Ik merk er niks van", zegt een man op het Gelderlandplein in Buitenveldert. "Ik woon hier."

  Afvalstoffenheffing

  Hij zal wel merken dat de afvalstoffenheffing omlaag gaat. "Dat is het enige dat ik ga merken. Maar de parkeerbelastingen en alles heft dat weer op."

  Rutger Groot Wassink (GroenLinks) zei vanmorgen dat hij de plannen voor het uitbreiden en duurder maken van het parkeren 'volstrekt verdedigbaar' vond.

 • Rijen op Schiphol tot buiten het vliegveld: "Volgend jaar ga ik via Duitsland"

  Het is weer raak op Schiphol. Vandaag waren de rijen zo lang, dat reizigers buiten de luchthaven in de rij konden aansluiten. Lang wachten voordat je binnen bent dus, en daarom kwamen veel mensen uit voorzorg een stuk eerder naar Schiphol.

  Verontwaardiging

  "Dit is niet normaal, het is vreselijk", laat een van de reizigers weten. "Ik ben bijna weer bij mijn auto op P3, zo ver is het. Ik denk dat de rij wel 500 meter is", zegt een ander. Het is al dagen geen doorkomen aan op het vliegveld. De meeste mensen hebben dus rekening gehouden met de lange rijen."Ik ben meer dan zes uur voordat mijn vlucht vertrekt gekomen", vertelt een van hen.

  Op de website van Schiphol lijken de problemen overigens wel mee te vallen. Zo legt een andere reiziger uit: "Ik ben uit voorzorg drie en een half uur van tevoren aanwezig, maar op de Schiphol-site staat nog steeds dat ik er maar tweeënhalf uur van te voren moet zijn, dat is wel een beetje gek."

  Alternatief 

  Om het lange wachten in de toekomst te vermijden, denken veel mensen voor de volgende trip alvast aan een andere luchthaven. "Volgend jaar ga ik ook niet meer via Schiphol, dan ga ik naar Duitsland toe", vertelt iemand. De volgende in de rij sluit zich daarbij aan: "Ze zouden wat meer moeten betalen bij de KLM, anders gaan we allemaal naar Rotterdam toe straks."

 • EOD opgeroepen voor 'verdachte situatie' in woning Marnixstraat

  Een eenheid van de explosievenopruimingsdienst (EOD) is vanmiddag opgeroepen omdat er in een woning in de Marnixstraat sprake was van een 'verdachte situatie', aldus de politie. Die wilde die middag onderzoek in de woning doen, maar besloot na het ruiken van een vreemde geur te wachten op hulp van de EOD.

  Nadat medewerkers van de EOD, hier op foto's te zien in grote oranje, de woning doorzochten. Bleek er van een mogelijk gevaarlijke stof geen sprake te zijn. De politie laat weten dat er ook geen mensen in de woning aanwezig waren. Ook werden er mensen van de ontsmettingseenheid (grijze pakken) opgeroepen.

  De EOD is in de loop van de avond weer vertrokken. De recherche is nog in de woning om het onderzoek af te maken. Het is niet duidelijk waarom de politie het op het huis gemunt heeft.

 • Haarlemmerdijk en -straat over vier weken weer autoluw

  Met de auto door de Haarlemmerdijk en Haarlemmerstraat rijden: nog geen twee weken nadat het weer kan, heeft het stadsdeelbestuur het besluit teruggedraaid. De straat worden daarmee, net als de afgelopen twee jaar, autoluw.

  Sinds de uitbraak van het coronavirus konden er door de Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk, die samen als één lange straat door de Haarlemmerbuurt lopen, twee jaar lang geen auto's rijden. Omdat mensen nu geen 1,5 meter afstand van elkaar hoeven te houden, werd het tijdelijke besluit deze maand weer teruggedraaid. Tot onvrede van veel buurtbewoners.

  Ook de stadsdeelcommissie Centrum adviseerde het bestuur om de straten zo snel mogelijk weer autoluw te maken. Uit een enquête die de commissie vorig jaar uitrolde, blijkt dat 77 procent van de bewoners auto's en scooters permanent uit de straten wil weren. Bovendien, zo stelt de commissie, kan de terugkeer van auto's "gevaarlijke situaties" opleveren. Bijvoorbeeld door auto’s die dubbel parkeren op de straat en stoep vanwege het ontbreken van parkeerplekken.

  'Contraproductief'

  De gemeente had al als doel om de straat en dijk na werkzaamheden in 2023 weer autoluw te maken. Het autoverkeer nu weer laten ‘wennen’ aan het gebruiken van de straten zou 'contrapoductief' zijn, aldus de stadsdeelcommissie.

  Er zijn ook veel ondernemers en buurtbewoners die de auto wél graag zien terugkeren, zo is te zien in reportage die AT5/NH Amsterdam eerder deze maand maakte. Voor hen is er de komende weken de mogelijkheid om bij het stadsdeelbestuur bezwaar te maken. Deze bezwaartermijn duurt vier weken. Het is de bedoeling dat auto's en scooters daarna weer geweerd zullen worden.

X
X
 • Boeing's Starliner Has Landed, but Questions Remain After Imperfect Mission

  Boeing’s Starliner successfully touched down yesterday on the sandy surface of the New Mexico desert, marking the completion of the first uncrewed end-to-end test of the spacecraft. It was a picture-perfect landing, but the six-day mission was not without problems.

  Read more...

 • Winnie the Pooh Enters the Public Domain, Immediately Becomes a Serial Killer

  It’s been said that you can make a movie out of basically anything, and it’s hard to refute that claim after the success of seemingly silly movie ideas involving comic strip characters or restaurant mascots. But can you do it with a horror version of Winnie the Pooh?

  Read more...

 • 6 Cringey Times Politicians Didn't Know Tech

  Congresspeople—okay, let’s just call them the more “seasoned” codgers of congress—have routinely shown they have very little conception of technology. And while it may be cute to watch your parents call your new Steam Deck a “Nintendo,” it’s much less funny when a politician in charge of creating legislation impacting…

  Read more...

 • Researchers Sequence Genome of Man Who Died at Pompeii

  The superheated volcanic material that swept through Pompeii nearly 2,000 years ago killed the city’s residents while preserving their bodies, homes, belongings, and even their DNA. Now, a team of scientists has managed to sequence a complete genome of a man who perished in the eruption.

  Read more...

 • How Ewan McGregor Helped Bring Back Obi Wan

  Read more...

 • You Will Not Feel the World's Smallest Walking RC Robot Crawling Across Your Body

  With all the doom and gloom over the inevitable robot apocalypse, we’ve at least been able to take solace in the fact that we’ll see them coming—until today. Researchers from Northwestern University have foolishly succeeded in building a remote control robot crab that’s so tiny it can crawl along the edge of a penny.

  Read more...

 • Sony Says it Will Increase PS5 Production to Unprecedented Levels

  Sony has vowed to ramp up PS5 production to “levels that [it has] never achieved before” in order to keep up with surging demand. In a briefing with investors, Sony Interactive Entertainment President and CEO Jim Ryan describes the successes and struggles the company has faced since launching its latest console.

  Read more...

 • This Free New RPG Rockets Science and Magic to 1930s Venus (Where It Belongs)

  Satirical in tone and tongue-in-cheek in its presentation, the absurdist science-fantasy Dr. Grordbort’s Scientific Adventure Violence is a Dungeons & Dragons adventure setting and sourcebook, first devolved by Greg Broadmore, an artist, writer, and director at Wētā Workshop of Lord of the Rings fame in Aotearoa.…

  Read more...

 • The Orville's Seth MacFarlane on Those Star Trek Comparisons

  When The Orville premiered back in 2017, its arrival coincided almost exactly with Star Trek: Discovery, the first new Trek TV show in over a decade. Comparisons between the two series were inevitable, with even io9 calling The Orville a “Star Trek spoof” in our earliest coverage of the series.

  Read more...

 • NASA Hopes Its Tissue Box-Sized Satellite Can Set a New Laser Speed Record

  A tiny gold-coated satellite lifted off from Earth on Wednesday with a rather large goal in mind for NASA: beam down data at the fastest rate ever achieved by space lasers.

  Read more...

 • Twitter Has to Pay Pitiful $150M for Using Personal Data for Targeted Ads

  Twitter is agreeing to pay the Federal Trade Commission a measly $150 million in penalties for illegally handing off user data to sell targeted ads, according to court documents filed Wednesday.

  Read more...

 • Horizon: Zero Dawn and Its Badass Robot Dinosaurs Are Coming to TV

  The video game to television series pipeline has been working overtime in the last few years, thanks to hits like Arcane and Castlevania, along with oddities like Halo. We know there are plenty more shows and films on the horizon, and between the Big Three console publishers, Sony’s trying harder than most to make…

  Read more...

 • The Blue Beetle's Movie Costume Looks Pretty Much Perfect

  Some set pictures have leaked from the Blue Beetle set, and everyone seems to love the look of the superhero. We’ve also got a series of episode stills from Roswell, New Mexico, as well as some comments from Ms. Marvel, and the poster reveal for Tim Burton’s highly-anticipated Addam’s Family spinoff, Wednesday.

  Read more...

 • Apple Raising Employee Minimum Wage to $22 Per Hour in U.S.

  Apple is planning to raise its minimum wage for hourly workers in the U.S. to $22 per hour, according to a new report from the Wall Street Journal. The raise is relatively modest for many cities, given that some Apple employees can make as little as $17 per hour in expensive urban areas like New York and San Francisco…

  Read more...

X
 • Matomo 4.10.1
  Versie 4.10.1 van Matomo is uitgekomen. Matomo is een opensourcealternatief voor Google Analytics. Het maakt gebruik van php en een MySQL-database om zijn werk te doen. De functionaliteit kan eenvoudig worden uitgebreid met plug-ins, waarvan er ruim twintig worden meegeleverd. Natuurlijk kun je deze ook uitzetten als bepaalde functionaliteit niet nodig is. Voor meer informatie over Matomo verwijzen we naar deze pagina. De releasenotes voor deze uitgave zien er als volgt uit: What’s new?
 • Broadcom neemt VMware voor 53 miljard euro over
  Broadcom neemt VMware definitief over. Het betaalt daar 53 miljard euro voor in zowel cash als aandelen. Ook neemt Broadcom 7,5 miljard euro aan schulden van VMware over. De softwaretak van Broadcom gaat in de toekomst verder onder de naam VMware.
 • Kdenlive 22.04.1
  Versie 22.04.1 van Kdenlive is uitgekomen. Kdenlive, een afkorting voor KDE Non-Linear Video Editor, is een geavanceerd niet-lineair videobewerkingsprogramma en wordt voornamelijk ontworpen voor Linux, maar heeft ook versies voor Windows, BSD en macOS. Het maakt gebruik van diverse andere opensourceprojecten, zoals FFmpeg en het MLT video framework. De changelog voor deze uitgave ziet er als volgt uit: Kdenlive 22.04.1 released
 • qBittorrent 4.4.3.1
  Versie 4.4.3.1 van qBittorrent is verschenen. Deze opensourcetorrentclient heeft versies voor Windows, Linux, macOS en FreeBSD, en toont geen advertenties. Het programma wordt met Qt ontwikkeld en is gebaseerd op libtorrent (rasterbar) en Boost. Het programma is het geesteskind van de Franse student Christophe Dumez, die er sinds begin 2006 aan werkt. Tegenwoordig wordt het door de community onderhouden. In versie 4.4 is onder meer de overstap naar libtorrent 2.0 gemaakt en is er een aparte download met een interface die van Qt 6 gebruikmaakt, die overigens nog wel als experimenteel wordt aangeduid. In deze uitgave is een probleem met de vertalingen verholpen. Bugfix:
 • Everything 1.4.1.1017
  Everything is een klein en gratis programma dat alle mappen en bestanden op een Windows-computer indexeert en met uitgebreide zoekcriteria kan het snel elk willekeurig bestand of map op de computer lokaliseren. Initieel slaat het alleen de bestandsnaam op, maar het kan ook op inhoud zoeken. Het indexeren van een verse Windows-installatie, die ongeveer 120.000 bestanden bevat, gebeurt in nog geen seconde. Het gebruikt dan slechts 14MB werkgeheugen en neemt zo'n 9MB ruimte op de harde schijf in beslag. In deze uitgave zijn de vertalingen bijgewerkt en is er een klein probleem verholpen. Changes in version 1.4.1.1017
 • MediaMonkey 5.0.3
  Ventis Media heeft versie 5.0.3 van MediaMonkey uitgebracht. MediaMonkey is een mediaspeler met een uitgebreide lijst mogelijkheden. Zo kan het de meest gangbare audiobestanden afspelen, kunnen audio-cd's naar ogg, mp3, flac en wma worden geript en kunnen tags worden bewerkt of automatisch van internet worden geplukt. Verder schrikt het programma niet terug voor een collectie van meer dan 50.000 bestanden en kan er met een draagbare muziekspeler worden gesynchroniseerd. Het programma is verkrijgbaar in een gratis standaardversie en in een iets meer dan 25 dollar kostende Gold-versie die enkele extra mogelijkheden heeft, waaronder het kunnen aanmaken van collecties, automatisch converteren en levelen van muzieknummers en rippen met Accurate. De changelog voor deze uitgave ziet er als volgt uit: Changes in version 5.0.3:
 • Elon Musk gebruikt niet langer belang in Tesla voor Twitter-deal
  Elon Musk meldt dat hij niet langer zijn aandelen in Tesla wil gebruiken voor het financieren van een lening voor de overname van Twitter. In plaats daarvan wil hij 6,25 miljard dollar extra uit eigen middelen betalen.
 • 'Dell werkt aan XPS-laptop met afneembaar toetsenbord'
  Dell werkt mogelijk aan een XPS-hybride-laptop, die veel weg heeft van de Microsoft Surface-laptops. Er zijn beelden gelekt van wat productfoto's lijken te zijn van de Dell XPS 9315t. De fabrikant heeft nog niets aangekondigd.
 • Bigtreetech brengt SKR 3-moederbordserie uit voor 3d-printers
  3d-printerfabrikant Bigtreetech brengt twee nieuwe moederborden uit voor fff 3d-printers. Het gaat om de SKR 3 en de SKR 3 EZ. De moederborden zijn per direct verkrijgbaar vanaf 56 dollar via de website van moederbedrijf BIQU.
 • Gerucht: release vouwbare Pixel-telefoon opnieuw uitgesteld door Google
  Volgens geruchten is de vouwbare Google Pixel opnieuw uitgesteld. De smartphone moet nu in 2023 op de markt komen, melden verschillende bronnen. De smartphone is niet door Google aangekondigd.
 • Proton komt met nieuwe huisstijl en abonnementsprijzen
  Proton kondigt veranderingen aan voor zijn abonnementen voor de e-mailclient, cloudopslag, VPN-dienst en agenda. Daarnaast heeft het ontwerp van de diensten van het Zwitserse bedrijf een make-over gekregen.
 • Twitter krijgt miljoenenboete voor gebruik telefoonnummers voor gerichte reclame
  Twitter gaat een boete van 150 miljoen dollar betalen voor het gebruiken van telefoonnummers van gebruikers voor gerichte advertenties. De boete is opgelegd door de Federal Trade Commission in de Verenigde Staten.
 • Synology DSM 6.2.4-25556 Update 6
  Synology heeft een update voor versie 6.2.4 van Disk Station Manager uitgebracht. Synology DSM is de beheersoftware die op diverse nas-producten van het bedrijf draait. De Disk en Rack Stations bieden meer dan alleen extra opslagruimte. Zo kunnen er extra pakketten worden geïnstalleerd om het apparaat bijvoorbeeld ook als mediaserver, webserver, printserver of back-upserver te laten functioneren. De mogelijkheden zijn eindeloos. Om versie 6.2.4 te kunnen installeren, moet minimaal versie 6.0 aanwezig zijn. Verder is het uitsluitend geschikt voor de nas-modellen waarvan het typenummer eindigt op 11 of hoger. Kijk voor de overige voorwaarden en de verschillende downloads op deze pagina. In versie 6.2 zijn weinig veranderingen aangebracht die voor thuisgebruikers belangrijk zijn. Voor de zwaardere modellen en de nassen die in bedrijfsomgevingen worden ingezet zijn er wel de nodige veranderingen en verbeteringen aangebracht. In deze uitgave is een kwetsbaarheid in Samba verholpen:
 • Dolmen - Soulsborne-wannabe komt ruim tekort
  Dolmen wil voor gamers die Elden Ring hebben uitgespeeld de logische volgende game zijn, maar kan niet in de schaduw staan van FromSoftware's meesterwerk.
X
 • Microsoft To Slow Hiring in Windows, Office, Teams Groups
  Microsoft will slow hiring in its Windows, Office and Teams chat and conferencing software groups, citing a need to realign staffing priorities as it approaches a new fiscal year in a time of global economic uncertainty. From a report: All new hires must be approved by Executive Vice President Rajesh Jha and his leadership team, Jha told employees in an email Thursday, a Microsoft spokesperson said. Those groups have expanded recently and the company wants to make sure it's making the right hires in the right places, the spokesperson said. The slowdown is not companywide, and overall the software maker will continue to hire, the spokesperson said, noting that such caution is typical in periods of economic volatility. "As Microsoft gets ready for the new fiscal year, it is making sure the right resources are aligned to the right opportunity," the company said in a statement. "Microsoft will continue to grow headcount in the year ahead and it will add additional focus to where those resources go." The company's fiscal year starts July 1.

 • Tim Sweeney Casts Doubt on Metaverse's Use for Work, Saying Stripping Entertainment Aspect Leaves You With 'Super Creepy Version of AOL Chat Rooms'
  In an interview with the FT, Epic chief executive Tim Sweeney spoke about the metaverse and expressed his concerns that tech giants Apple and Google could "unfairly" extend their "stranglehold" on smartphone platforms to "dominate all physical commerce taking place in virtual and augmented reality." An excerpt from the report: FT: How convinced are you that the metaverse -- this immersive virtual world -- really is the next digital platform beyond the smartphone? Tim Sweeney: It's happening already. If you look at Fortnite, Roblox, Minecraft and other real-time 3D social entertainment experiences, you can readily identify at least 600mn monthly active users in a medium that's growing at a significant rate every year. So, there's no question that this phenomenon is happening. The only question is: when does it reach billions? FT: When I think of the metaverse, it's much broader than gaming. It's doing work in the metaverse, and meeting your colleagues in there. What are the challenges of bringing that vision into existence? Tim Sweeney: I'm not sure if that vision actually works, because it's not very fun to sit around in 3D and just talk to people. It gets really awkward really fast. A bunch of guys can't get together and just sit in a room for hours and have a conversation, right? You have to be shooting darts or playing billiards or shooting hoops or doing something together to break up the dull moments and keep you entertained for a long period of time. And that's what this medium does. I think if you strip the entertainment aspect from it, you end up with a super creepy version of America Online chat rooms!

 • JPMorgan Finds New Use for Blockchain in Trading and Lending
  JPMorgan Chase is using blockchain for collateral settlements, the latest Wall Street experimentation with the technology in the trading of traditional financial assets. From a report: The bank's first such transaction came on May 20, when two of its entities transferred the token representation of BlackRock money market fund shares as collateral on its private blockchain. The effort will allow investors to pledge a wider range of assets as collateral and use them outside of market operating hours, according to New York-based JPMorgan. "What we've achieved is the friction-less transfer of collateral assets on an instantaneous basis," Ben Challice, JPMorgan's global head of trading services, said in an interview. While BlackRock wasn't a counterparty, "they have been heavily involved since Day One, and are exploring use of this technology." Blockchain-based collateral settlement can be used for transactions such as derivatives and repo trading, as well as securities lending. In the coming months, the bank plans to expand tokenized collaterals to include equities, fixed income and other asset types, it said.

 • Senate Report Finds Government is Unprepared To Stop Ransomware Attacks
  In the past few years, ransomware attacks have crippled schools, hospitals, city governments, and pipelines. Yet, despite the heavy toll such incidents have on both the public and private sectors, government officials have only a limited understanding of ransomware attacks and how cryptocurrencies are being used to collect payment, according to a new report from the Senate Homeland Security and Governmental Affairs Committee. From a report: "Cryptocurrencies -- which allow criminals to quickly extort huge sums of money, can be anonymized, and do not have consistently enforced compliance with regulations, especially for foreign-based attackers -- have further enabled cybercriminals to commit disruptive ransomware attacks that threaten our national and economic security," said Michigan Senator Gary Peters, the committee's chair, in a statement. "My report shows that the federal government lacks the necessary information to deter and prevent these attacks, and to hold foreign adversaries and cybercriminals accountable for perpetrating them." Part of the issue is in reporting: The federal government doesn't have a standardized place for victims to log ransomware attacks, which typically encrypt data until a ransom is paid in cryptocurrency. Both the Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) and the Federal Bureau of Investigation (FBI) have websites where victims can report incidents, and some people report the attacks directly to their local FBI field offices -- all of which can leave people unsure of where to turn and lead to different agencies having records of different incidents. Financial regulators, including the Treasury Department's Financial Crimes Enforcement Network, also gather some data on ransomware, particularly around payments, but it's also far from comprehensive. A new law passed by Congress in March, as part of a broad government funding bill, will soon require operators of "critical infrastructure" to report to CISA within 72 hours when they've been the victims of a "substantial cyber incident," and within 24 hours of paying a ransom, but the provision hasn't yet gone into effect, pending regulatory decisions by CISA.

 • Hotels Using NFTs To Create a StubHub for Lodging Reservations
  Some resort owners think they have found a way to avoid getting stuck with excess inventory when guests cancel at the last minute. It involves converting room nights for sale into nonfungible tokens, or NFTs, that can be bought or sold by hotel guests, similar to the StubHub market for concert and sporting event tickets. From a report: Owners say this ensures they get paid for the rooms because guests would sell their reservation in the market if they decide not to go, and appeal to the crypto-enthusiastic traveler. "We can reach another consumer that maybe isn't booking through traditional means," said Jason Kycek, senior vice president with Casa de Campo Resort & Villas, a Dominican Republic resort, who is planning to soon begin booking rooms with NFTs. Casa de Campo has signed with the startup Pinktada, which recently launched a booking system that includes hotels in the Caribbean, Mexico, San Francisco and Hawaii. Hotel guests can reserve rooms at those properties by buying NFTs through Pinktada. By using this system, guests can book a room at a discount to what the hotel would charge for a refundable reservation. The sale is final from the point of view of hotel owners, so their revenue is guaranteed whether or not the room is used. If travelers change plans, they can use the tokens for other Pinktada hotels or sell them to another traveler in the Pinktada network. Pinktada (the name is a reference to a type of pearl oyster) promises to be the buyer-of-last resort if another traveler doesn't buy it.

 • Foxconn Factory Fiasco Could Leave Wisonsinites On the Hook For $300 Million
  An anonymous reader quotes a report from The Register: For five years, Foxconn promised and spectacularly failed to build a much-hyped sprawling factory near Mount Pleasant, Wisconsin. Now, the area's leaders may be saddled with $300 million in bond repayments that the Taiwanese iPhone maker had promised to repay. According to the Wall Street Journal, Foxconn agreed to pay $36 million annually across a 20-year term to pay for the surrounding infrastructure supporting the now-abandoned 3,000-acre site. Those payments are scheduled to start next tax year, and local leaders told the newspaper they're counting on Foxconn's cash to maintain the site while they try to attract another occupant. Finding an occupant hasn't been easy. Intel, which announced a $20 billion investment in two chip factories in Ohio in January, was also considering Wisconsin for the project, with its focus on Racine, the nearest large city to the proposed Foxconn plant. The other option to cover the costs would be a total Foxconn pullout, which state officials said would let the government sell the land, assessed at a value of over $500 million. Ultimately, we're told, Foxconn promised to cough up $300 million to cover bonds for the infrastructure, whether the plant went ahead or not, but with that deal in tatters, it's now not clear if the money will be paid.

 • FTC Fines Twitter $150 Million For Using 2FA Phone Numbers For Ad Targeting
  Twitter has agreed to pay a $150 million fine after federal law enforcement officials accused the social media company of illegally selling advertisements based on an improper use of personal data over six years. NPR reports: In court documents made public on Wednesday, the Federal Trade Commission and the Department of Justice say Twitter violated a 2011 agreement with regulators in which the company vowed to not use information gathered for security purposes, like users' phone numbers and email addresses, to help advertisers target people with ads. Federal investigators say Twitter broke that promise. "As the complaint notes, Twitter obtained data from users on the pretext of harnessing it for security purposes but then ended up also using the data to target users with ads," said FTC Chair Lina Khan. Twitter requires users to provide a telephone number and email address to authenticate accounts. That information also helps people reset their passwords and unlock their accounts when the company blocks logging in due to suspicious activity. But until at least September 2019, Twitter was also using that information to boost its advertising business by allowing advertisers access to users' phone numbers and email addresses. That ran afoul of the agreement the company had with regulators. More than 140 million Twitter users provided this kind of personal information based on "Twitter's deceptive statements," according to federal prosecutors.

 • Famous 'Alien' Wow! Signal May Have Come From Distant, Sunlike Star
  Researchers may have pinpointed the source of a famous supposed alien broadcast discovered nearly a half century ago. Space.com reports: The prominent and still-mysterious Wow! Signal, which briefly blared in a radio telescope the night of Aug. 15, 1977, may have come from a sun-like star located 1,800 light-years away in the constellation Sagittarius. "The Wow! Signal is considered the best SETI (or the search for extraterrestrial intelligence) candidate radio signal that we have picked up with our telescopes," Alberto Caballero, an amateur astronomer, told Live Science. [...] The Wow! Signal most likely came from some kind of natural event and not aliens, Caballero told Live Science, though astronomers have ruled out a few possible origins like a passing comet. Still, Caballero noted that in our infrequent attempts to say hello to E.T., humans have mostly produced one-time broadcasts, such as the Arecibo message sent toward the globular star cluster M13 in 1974. The Wow! Signal may have been something similar, he added. Knowing that the Big Ear telescope's two receivers were pointing in the direction of the constellation Sagittarius on the night of the Wow! Signal, Caballero decided to search through a catalog of stars from the European Space Agency's Gaia satellite to look for possible candidates. "I found specifically one sun-like star," he said, an object designated 2MASS 19281982-2640123 about 1,800 light-years away that has a temperature, diameter and luminosity almost identical to our own stellar companion. Caballero's findings appeared May 6 in the International Journal of Astrobiology. "I think this is perfectly worth doing because we want to point our instruments in the direction of things we think are interesting," Rebecca Charbonneau, a historian who studies SETI at the Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics and who wasn't involved in the work, told Live Science. "There are billions of stars in the galaxy, and we have to figure out some way to narrow them down," she added. But she wonders if looking for only sun-like stars is too limiting. "Why not just look at a bunch of stars?" she asked.

 • World's Largest Vats For Growing 'No-Kill' Meat To Be Built In US
  An anonymous reader quotes a report from The Guardian: The building of the world's largest bioreactors to produce cultivated meat has been announced, with the potential to supply tens of thousands of shops and restaurants. Experts said the move could be a "gamechanger" for the nascent industry. The US company Good Meat said the bioreactors would grow more than 13,000 tons of chicken and beef a year. It will use cells taken from cell banks or eggs, so the meat will not require the slaughter of any livestock. There are about 170 companies around the world working on cultured meat, but Good Meat is the only company to have gained regulatory approval to sell its product to the public. It began serving cultivated chicken in Singapore in December 2020. The creation of Good Meat's 10 new bioreactors is under way, the company says, each of which has a capacity of 250,000 liters and will stand four stories tall, far bigger than any constructed to date. The US site for the facility is due to be finalized within three months and operational in late 2024, reaching 11,800 tons a year by 2026 and 13,700 tons by 2030. The bioreactors are being manufactured as part of an agreement with ABEC, a leading bioprocess equipment manufacturer, which is also making a 6,000-liter bioreactor for Good Meat's Singapore site -- this is scheduled to begin production in early 2023 and will itself be the biggest cultured meat bioreactor installed to date. Cultivated meat has not yet been approved for sale by the US Food and Drug Administration. "Weâ(TM)ve submitted our application," said Josh Tetrick, the chief executive of Good Meatâ(TM)s parent company, Eat Just. "Weâ(TM)ve found the agency to be fully engaged, asking all the questions youâ(TM)d expect, from cell identification to final product. Weâ(TM)d prefer not to try to predict if and when [approval] will occur." Tetrick also said the company had produced a cell growth serum that does not require the use of bovine fetuses, which were previously widely used.

 • Microsoft Dev Box Will Virtualize Your Windows Development PC In a Browser Window
  Microsoft Dev Box is intended to simplify the process of getting new developer workstations up and running quickly, with all necessary tools and dependencies installed and working out-of-the-box (so to speak), along with access to up-to-date source code and fresh copies of any nightly builds. Ars Technica reports: Dev Box is built on Windows 365, a service that IT admins can use to provide preconfigured virtual PCs to users. Admins can build operating system images and offer hardware configurations with different amounts of CPU power, storage, and RAM based on what particular users (or workloads) need. Windows 365 virtual machines, including but not limited to Dev Box VMs, can be accessed from other Windows PCs, or devices running macOS, iOS, Android, Linux, or ChromeOS. "Microsoft Dev Box supports any developer IDE, SDK, or internal tool that runs on Windows," writes Microsoft product manager Anthony Cangialosi [in a blog post introducing the service]. "Dev Boxes can target any development workload you can build from a Windows desktop and are particularly well-suited for desktop, mobile, IoT, and gaming. You can even build cross-platform apps using Windows Subsystem for Linux." Dev Box is currently available in a private preview. If you're interested in testing it when the preview goes public, you can sign up to learn more here.

 • California Parents Could Soon Sue For Social Media Addiction
  California could soon hold social media companies responsible for harming children who have become addicted to their products, permitting parents to sue platforms like Instagram and TikTok for up to $25,000 per violation under a bill that passed the state Assembly on Monday. The Associated Press reports: The bill defines "addiction" as kids under 18 who are both harmed -- either physically, mentally, emotionally, developmentally or materially -- and who want to stop or reduce how much time they spend on social media but they can't because they are preoccupied or obsessed with it. Business groups have warned that if the bill passes, social media companies would most likely cease operations for children in California rather than face the legal risk. The proposal would only apply to social media companies that had at least $100 million in gross revenue in the past year, appearing to take aim at social media giants like Facebook and others that dominate the marketplace. It would not apply to streaming services like Netflix and Hulu or to companies that only offer email and text messaging services. [...] The bill gives social media companies two paths to escape liability in the courts. If the bill becomes law, it would take effect on Jan. 1. Companies that remove features deemed addictive to children by April 1 would not be responsible for damages. Also, companies that conduct regular audits of their practices to identify and remove features that could be addictive to children would be immune from lawsuits. "Monday's vote is a key -- but not final -- step for the legislation," adds the report. "The bill now heads to the state Senate, where it will undergo weeks of hearings and negotiations among lawmakers and advocates. But Monday's vote keeps the bill alive this year."

 • Dyson's Been Secretly Working On Robots That Do Household Chores
  Dyson has revealed that it has an entire division that's secretly been developing robot prototypes that do household chores. Engadget reports: The company didn't detail any of the models in particularly, but many look like regular robot arms adapted to do specialized home chores like cleaning and tidying. One appeared to be designed to vacuum out the seat cushions, mapping an armchair out in detail to do the job. "So this means I'll never, ever find crisps around the back of my sofa again?" the company's chief engineer, Jake Dyson, asked a researcher in a video (here). Another robot was putting away dishes or at least placing them in a drying rack, and another was grasping a teddy bear, presumably picking up after a child. Dyson also showed off a "Perception Lab" that was all about robotic vision systems, detecting its environment and mapping humans with sensors, cameras and thermal imaging systems. Dyson is currently on a recruiting drive, looking for around 700 engineers, which is one reason it finally decided to show off the lab (located at Hullavington Airfield, Wiltshire in the UK) after keeping it under wraps.

 • SEC Weighs Crackdown on Phony Environmental and Social-Justice Funds
  Environmental and social justice-focused funds are booming -- so much so that the Securities and Exchange Commission is mulling new regulations to clamp down on funds that fail to back up certain altruistic claims. From a report: On Wednesday, the SEC proposed broadening the scope of its Names Rule, which enables the agency to take action against mutual and exchange-traded funds with misleading names. The amendment would require funds that use ESG (Environmental, social and governance) or similar terminology in their names to put at least 80% of their holdings into those assets. According to the SEC, the update "would help to prevent potential 'greenwashing' in fund names by requiring a fund's investment activity to support the investment focus its name communicates." The SEC first floated such a change in 2020. Should the proposal pass, it would be the first amendment to the Names Rule since it was adopted more than two decades ago. The agency also proposed upping disclosure rules for funds that market themselves under the ESG banner, mandating that they explain how they plan to track their progress towards such goals.

 • Researchers Unveil Paper On New Battery That Could Last 100 Years
  An anonymous reader quotes a report from Electrek: Tesla's advanced battery research group in Canada in partnership with Dalhousie University has released a new paper on a new nickel-based battery that could last 100 years while still favorably comparing to LFP cells on charging and energy density. [...] The paper describes a nickel-based battery chemistry meant to compete with LFP battery cells on longevity while retaining the properties that people like in nickel-based batteries, like higher energy density, which enables longer range with fewer batteries for electric vehicles. The group wrote in the paper's abstract: "Single crystal Li[Ni0.5Mn0.3Co0.2]O2//graphite (NMC532) pouch cells with only sufficient graphite for operation to 3.80 V (rather than [greater than or equal to] 4.2 V) were cycled with charging to either 3.65 V or 3.80 V to facilitate comparison with LiFePO4//graphite (LFP) pouch cells on the grounds of similar maximum charging potential and similar negative electrode utilization. The NMC532 cells, when constructed with only sufficient graphite to be charged to 3.80 V, have an energy density that exceeds that of the LFP cells and a cycle-life that greatly exceeds that of the LFP cells at 40C, 55C and 70C. Excellent lifetime at high temperature is demonstrated with electrolytes that contain lithium bis(fluorosulfonyl)imide (LiFSI) salt, well beyond those provided by conventional LiPF6 electrolytes." The cells showed an impressive capacity retention over a high number of cycles. The research group even noted that the new cell described in the paper could last a 100 years if the temperature is controlled at 25C: "Ultra-high precision coulometry and electrochemical impedance spectroscopy are used to complement cycling results and investigate the reasons for the improved performance of the NMC cells. NMC cells, particularly those balanced and charged to 3.8 V, show better coulombic efficiency, less capacity fade and higher energy density compared to LFP cells and are projected to yield lifetimes approaching a century at 25C." One of the keys appears to be using an electrolyte with LiFSI lithium salts, and the paper notes that the benefits could also apply to other nickel-based chemistries, including those with no or low cobalt. The paper has been published in the Journal of the Electrochemical Society.

X
 • AmpereOne Announced As Ampere's In-House AArch64 Cloud Native Processor Design
  Last year Ampere Computing announced they were designing their own in-house AArch64 server/cloud processor cores to succeed their current Ampere Altra / Ampere Altra Max processors leveraging Arm Neoverse N1 cores. The company announced today that their first in-house cloud native processor core designs will be marketed under the AmpereOne branding...
 • AlmaLinux 9.0 Released As Community, Free Alternative To Red Hat Enterprise Linux 9.0
  AlmaLinux has been one of the distributions born out of CentOS Linux (non-Stream) going end-of-life and has made a name for itself already in the industry with companies like AMD backing it for those looking at a no-cost/community alternative to Red Hat Enterprise Linux. Just one week after RHEL 9.0 went GA, AlmaLinux 9.0 is being officially released today...
 • AMD Completes Pensando Acquisition For Adding DPUs To Their Portfolio
  It was just last month that AMD announced plans to acquire Pensando and today that $1.9 billion deal has been completed...
 • Broadcom Announces Plan To Acquire VMware For $61 Billion USD
  Following recent rumors of Broadcom pursuing a VMware acquisition, Broadcom announced today their intent to acquire the virtualization company for $61 billion (USD)...
 • Intel AVX-512 A Big Win For... JSON Parsing Performance
  In addition to the many HPC workloads and other scientific computing tasks where Intel's AVX-512 performance on their latest processor proves very beneficial, it also turns out AVX-512 can provide significant benefit to a much more mundane web server task: JSON parsing. The simdjson project that is focused on "parsing gigabytes of JSON per second" this week issued simdjson 2.0 and is headlined by an Intel-led contribution of AVX-512 support.
 • Intel Arc Graphics Get Linux Driver Fix To Support HDMI 4K@30
  While from the outside it looks like DG2/Alchemist enablement under Linux is starting to settle down with Linux 5.19 beginning to expose compute support for these new Arc Graphics discrete GPUs, beginning to add in production PCI IDs, and other refinements, the enablement battle isn't yet over...
 • CUPS 2.4.2 Released With OpenSSL/LibreSSL Support Restored, AIX Revived
  Since last year CUPS development shifted to the OpenPrinting project with Apple no longer pursuing feature development on this long-time open-source Unix print server. That led to the release then of CUPS 2.4 and work on this open-source print server has revived. Out today is CUPS 2.4.2 with a few new features...
 • Linux 5.19 KVM & Xen Changes Readied For This Next Kernel
  Both the KVM and Xen changes are ready to go with the other code piling on for the Linux 5.19 merge window...
 • EROFS, exFAT & EXT4 File-System Updates Arrive For Linux 5.19
  In addition to the buttery Btrfs feature updates for the in-development Linux 5.19 kernel, the exFAT, EXT4, and EROFS file-system changes have all landed too so far in the first few days of the v5.19 merge window...
 • Intel-Led Cloud-Hypervisor 24 Released For Rust-Written VMM
  Cloud-Hypervisor as the open-source, Rust-based virtual machine monitor with a focus on security is out with its latest feature release. Cloud-Hypervisor started as one of many Intel open-source projects that last year shifted to under the Linux Foundation umbrella but still sees contributions from Intel as well as other industry leaders like Microsoft and Arm. Cloud-Hypervisor 24.0 is the newest version of this Rust VMM..
 • Linux 5.19 Networking Brings Big Improvements With Big TCP, PureLiFi, More Hardware
  The networking subsystem updates have landed in the Linux 5.19 kernel with big updates to core networking code as well as a lot of individual driver work this cycle both for wired and wireless networking...
 • NVIDIA VA-API 0.0.6 Driver Works On Multi-Threaded Decode, Improved GPU Selection
  The open-source, unofficial project providing a NVIDIA VA-API driver on Linux systems built atop the proprietary driver's NVDEC video decode interface is out with a new feature release. This NVIDIA-VAAPI-Driver effort continues to be driven in large part for allowing GPU-accelerated video acceleration in Firefox and other software only targeting the open Video Acceleration API...
 • RadeonSI Adds EGL Context High Priority Support To Help Wayland Compositors
  Landing today in the RadeonSI Gallium3D driver code-base for Mesa 22.2 is support for the EGL_IMG_context_priority extension. The RadeonSI EGL_IMG_context_priority support was contributed by a KDE developer with the motivation of ensuring Wayland compositors can have high priority for rendering...
 • Linux 5.19 Finally Removes Obsolete x86 a.out Support
  Way back in 2019 the Linux kernel deprecated a.out support given that it was superseded by ELF, which itself has already been supported for over two decades going back to Linux 1.x kernels. With Linux 5.19, the obsolete 32-bit x86 a.out support is finally being removed for good from the kernel...